Linkuri accesibilitate

Șapte aeronave F-18 Hornet finlandeze au aterizat la Mihail Kogălniceanu


Două avioane de vânătoare F-18 lansează rachete de semnalizare în timp ce participă la exercițiile militare Ocean Sky ale statelor membre NATO, Statele Unite ale Americii, Turcia și Spania, în Baza Forțelor Aeriene Gando, în Gando, Insulele Canare, 25 octombrie 2019
Două avioane de vânătoare F-18 lansează rachete de semnalizare în timp ce participă la exercițiile militare Ocean Sky ale statelor membre NATO, Statele Unite ale Americii, Turcia și Spania, în Baza Forțelor Aeriene Gando, în Gando, Insulele Canare, 25 octombrie 2019

Șapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat luni, 3 iunie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Este prima misiune NATO a Finlandei de la intrarea sa în alianța nord-atlantică.

Detașamentul finlandez, cu 80 de militari, piloți și personal tehnico-ingineresc, și aeronavele F-18 Hornet, va face misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române și ai celor de la Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii.

Misiunile de Poliție Aeriană au rolul de a apăra și asigura integritatea spațiului aerian al României și contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între toate forțele aliate participante la misiune, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Misiunea finlandeză a fost anunțată și de Alianța N0rd-Atlantică.

Avioanele finlandeze vor face serviciul de alertă de reacție rapidă și vor zbura alături de avioanele F-16 românești „care asigură în mod colectiv spațiul aerian NATO și asigură populația română”, a spus locotenent-colonelul Rami Lindström, primul comandant al detașamentului finlandez de la Mihail Kogalniceanu.

„Obiectivul nostru aici în România este de a spori integrarea noastră în Puterea Aeriană NATO, perfecționând și aprofundând cooperarea cu Forțele Aeriene Regale și Forțele Aeriene Române”, a adăugat el, subliniind desfășurarea ca o piatră de hotar către dezvoltarea în continuare a „capacității noastre de a opera din altă bază aeriană aliată.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG