Linkuri accesibilitate

Peste 60.000 de afaceri noi deschise în primele șapte luni ale anului. Ce obstacole întâmpină investitorii


Oficiul Național al Registrului Comerțului raportează că pentru primele 7 luni ale anului au fost radiate 37.667 de firme și au avut loc 16.878 de dizolvări.

În primele șapte luni ale anului au fost înmatriculate peste 60.000 de firme SRL, cu circa 20.000 mai multe față de iulie anul trecut. Europa liberă vă prezintă cât de ușor este să îți deschizi și să susții propria afacere după o pandemie.

Cătălin și Sergiu sunt doi proprietari de afaceri care și-au deschis firmele anul acesta. Ambii au lucrat ani buni în străinătate înainte de a se întoarce în țară pentru a își deschide propriile firme. Businessurile lor se numără printre cele peste 60.000 deschise în primele șapte luni ale acestui an în România. Europa Liberă a discutat cu ei pentru a înțelege mai bine cu ce se confruntă pentru a deschide și pentru a susține o afacere.

Cătălin Săcăluș lucrează în construcții de 20 de ani. Anul acesta, și-a deschis două firme mici care operează în zona Bucureștiului. Cătălin povestește despre obstacolele de care s-a lovit pentru a deschide firma și de cât de dificil a fost să rămână la suprafață odată ce și-a deschis afacerea. La el, procesul a durat șapte săptămâni.

Cătălin Săcăluș
Cătălin Săcăluș

El spune că, pentru firmele mici din construcții, care, în primele șapte luni, au fost cele mai afectate de insolvență, competiția cu firmele mari și lipsa de susținere din partea statului sunt printre cele mai mari obstacole. Companiile mari din domeniu au tendința să acapareze piața iar, potrivit lui Cătălin, acestea subcontractează. Afacerile care ajung la firmele mici sunt astfel mai mici.

Oamenii abia rezistă ca să-și plătească angajații, nu mai vorbim de taxe”, mărturisește Cătălin.

Spre exemplu, contractul pentru un metru de faianță, valorează undeva la 140 de lei „la prima mână”, adică pentru primul contractant, însă cei subcontractați primesc mai puțin de jumătate din valoarea inițială a contractului, explică antreprenorul.

Ar trebui să fie o diferențiere de TVA, de impozit pe venit, măcar primii doi-trei ani, ajutor cu salariații, nu știu beneficii, să avem drepturi, să avem acces la lucrările statului”, mai spune el. Susținerea pentru firmele mici lipsește, iar prioritatea li se acordă firmelor mari.

Oricine poate să-și înființeze o firmă, e foarte greu să o întreții. 
Cătălin Săcăluș, proprietar firmă construcții

Sergiu este proprietarul unei firme pe care a deschis-o acum două luni împreună cu un asociat. Spune că au împreună 50 de ani experiență în domeniul construcțiilor. Odată trecută de procesul birocratic, firma se confruntă cu piața acaparată de către firmele mari și cu munca la negru pe care zeci de oameni o fac din cauza condițiilor de pe piață.

La noi în țară totul,se lucrează la negru, deci ca să muncești legal nu reziști pe piață”, a relatat Sergiu.

El a explicat că acest lucru se datorează faptului că oamenii caută prețuri mici, fără să conștientizeze costurile în creștere ale materialelor. Prin urmare, explică el, apar multe „țepe” pe internet, iar oamenii se simt nevoiți să muncească la negru în favoarea subcontractării „la a șaptea mână”.

El a mai arătat că firmelor noi le lipsește susținerea, mai ales celor în construcții. „Nu există o bursă cum e bursa de cereale, vă dau un exemplu, bursa de cherestea, o bursă cu care să poți să contractezi o firmă”, spune Sergiu. Nu se arată foarte optimist nici în ceea ce privește viitorul pieței. „Din 60.000, 99% se vor închide”, spune el despre firmele deschise anul acesta.

Cum arată lucrurile din punct de vedere statistic

Anul acesta, s-au deschis cu 20.000 mai multe firme de tip SRL decât anul trecut, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului. 62.087, față de 42.001 deschise anul trecut. Au fost, de asemenea, înființate 48.544 de firme de tip SRL-D, adică debutante pe piață. 8.805 dintre acestea au fost radiate deja, iar 39.739 sunt încă în funcțiune.

În același timp, 37.667 de firme au disparut, 6.048 în București în primele șapte luni ale anului. 895 dintre radieri au avut loc doar în iulie.

Când vine vorba de insolvență, 3.538 de profesioniști au intrat în insolvență între 1 ianuarie și 31 iulie 2021, cu aproape 359 mai mulți față de anul trecut. Au avut loc 16.878 de dizolvări, cu 2.158 mai multe față de 2020.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG