Linkuri accesibilitate

Afganistan | Cel puțin 170 de morți, un nou atentat este „probabil”. Atac cu dronă asupra ISIS-K


Cele mai multe țări au încheiat operațiunile din Afganistan. Ultimii afgani pe care i-a preluat Spania au ajuns vineri dimineață la aeroportul Torrejon de Ardoz de lângă Madrid.
Cele mai multe țări au încheiat operațiunile din Afganistan. Ultimii afgani pe care i-a preluat Spania au ajuns vineri dimineață la aeroportul Torrejon de Ardoz de lângă Madrid.

Presa internațională citează autorități medicale afgane care spun că numărul deceselor în urma atacului de la aeroportul din Kabul a ajuns la cel puțin 170. SUA înregistrează 13 victime, în rândul personalului militar, iar Londra a anunțat trei victime britanice, inclusiv un copil.

SUA au lansat vineri seară un atac cu dronă împotriva unui organizator din ISIS-K, grupare care revendicat atacul de pe aeroportul din Kabul, informează Reuters. Operațiunea a avut loc în provincia Nangarhar, iar ținta a fost ucisă.

Totodată, ambasada SUA din Kabul a emis o alertă de securitate prin care le solicită cetățenilor americani să părăsească împrejurimile aeroportului.

Cu doar câteva zile rămase până la termenul limită al părăsirii Afganistanului de forțele internaționale și profund afectate de atacul de joi, forțele americane continuă evacuările din aeroportul din Kabul în condițiile amenințării permanente a unui nou atac.

Ministerul Apărării din SUA a anunțat vineri că mobilizează noi forțe pentru a veni în ajutorul operațiunii de evacuare și a dat asigurări că SUA vor continua evacuările de pe aeroportul din Kabul până în ultimul moment în care va putea face acest lucru.

Vineri seară, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a precizat că aeroportul din Kabul era în continuare sub controlul forțelor SUA, fără ca talibanii să fi preluat controlul în aeroport. Anterior, un purtător de cuvânt al talibanilor afirmase că aceștia preluaseră controlul asupra unor părți ale aeroportului.

Anterior, atât reprezentanții Casei Albe, cât și ai Departamentului de Stat au făcut precizări cu privire la operațiunile din Afganistan.

Potrivit Casei Albe:

  • un nou atac asupra aeroportului este probabil;
  • SUA îi vor „vâna” pe cei care au pus la cale atacul de la Kabul;
  • președintele Biden „nu vrea ca atacatorii să mai existe pe Pământ”;
  • operațiunea din Kabul este în cea mai periculoasă fază: aceea a ultimelor măsuri de evacuare a cetățenilor americani, dar și a militarilor SUA și a echipamentelor încă disponibile în Afganistan;
  • numărul persoanelor care vor fi evacuate în următoarele zile, până în 31 august, momentul retragerii finale și definitive, va scădea;
  • în cele patru zile rămase din luna august, va scădea și numărul forțelor SUA și al echipamentelor disponibile;
  • circa 5.000 de militari americani se află încă în Afganistan;
  • prezența diplomatică a SUA în Afganistan după 31 august rămâne sub semnul întrebării;
  • de la ora 10:00 (ora României) în 26 august, până la ora 10:00 (ora României), vineri 27 august, circa 12.500 de persoane au fost evacuate. 35 de zboruri militare americane au evacuat circa 8.500 de persoane, iar 54 de zboruri ale coaliției internaționale au evacuat circa 4.000 de persoane;

Departamentul de Stat a precizat, vineri seară, că:

  • misiunea din Afganistan se încheie în 31 august;
  • SUA lucrează cu partenerii internaționali pentru a stabili cum vor aborda relațiile cu noua putere de la Kabul și viitorul guvern:
  • din 14 august până vineri seară, SUA au evacuat sau ajutat la evacuarea a 105.000 de persoane;
  • SUA vor continua să acorde asistență oricărui cetățean american care nu părăsește Afganistanul până în 31 august;
  • SUA susține găsirea unei soluții politice pentru tensiunile interne din Afganistan;
  • Departamentul e în legătură cu 500 de americani care ar dori să părăsească Kabul;

Dacă SUA spun că vor rămâne în Kabul până în ultimul moment, numeroase țări și-au încheiat operațiunile.

Marea Britanie anunță că a intrat în ultima fază a evacuărilor. Potrivit Reuters, Londra era preocupată vineri seara de ultimii britanici rămași în Kabul și de colaboratorii britanici aflați deja în aeroport. Marea Britanie a evacuat peste 13.700 de persoane, cea mai mare operațiune de acest gen după Blocada Berlinului din 1949, au spus oficialii britanici.

Spania și-a încheiat operațiunile vineri dimineață, când două avioane militare cu ultimii 81 de cetățeni spanioli care se mai aflau în Kabul au ajuns în Dubai.

Franța a anunțat joi seară că peste 100 de francezi și peste 2.500 de afgani au ajuns în Franța și că nu va mai putea continua evacuările după seara zilei de vineri. Și Australia și-a încheiat operațiunile în Afganistan – a evacuat peste 4.100 de persoane în ultimele 10 zile.

Germania a încheiat de joi evacuările. Forțele militarea ale Germaniei au evacuat 5.347 de persoane, inclusiv 4.100 de afgani.

Forțele militare ale Germaniei implicate în evacuările din Kabul se întorc la baza aeriană Wunstorf în 27 august 2021.
Forțele militare ale Germaniei implicate în evacuările din Kabul se întorc la baza aeriană Wunstorf în 27 august 2021.

Italia a evacuat 4.832 de afgani și anunța un ultim zbor pentru vineri seara. Suedia a evacuat 1.100 de peroane, inclusiv personalul diplomatic, Belgia a evacuat 1.400 de persoane până la anunțarea ultimului zbor, joi seara.

România a făcut, vineri, o serie de „precizări de presă”: „Celula de criză interinstituțională a reușit să obțină evacuarea din Kabul a cinci cetățeni afgani /.../ au fost admiși în aeroport și ulterior evacuați cu susținerea partenerilor internaționali ai României cu care Celula de criză a fost în contact. Aceștia – un student cu bursă în România și doi jurnaliști împreună cu membri de familie – se află deja în siguranță în afara teritoriului afgan”.

Vineri, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a cerut comunității internaționale să îi aducă în fața justiției pe cei responsabili de atacul cu bombă de la aeroportul din Kabul. „Membrii Consiliului de Securitate au subliniat necesitatea ca organizatorii, finanțatorii și toți cei care au sprijinit aceste atacuri să fie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, arată declarația Consiliului de Securitate din care fac parte 15 țări, dintre care cinci cu stat de membru permanent: China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Statele Unite.

În Statele Unite au loc operațiuni complexe de preluare și procesare a persoanelor evacuate din Afganistan,

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG