Linkuri accesibilitate

Afganistan | Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea ostilităților și un guvern reprezentativ din care să facă parte și femei


Consiliul de Securitate s-a întrunit de urgență după escaladarea situației în Afganistan
Consiliul de Securitate s-a întrunit de urgență după escaladarea situației în Afganistan

După o ședință cu ușile închise privind soarta Afganistanului, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a emis o declarație comună prin care cere „încetarea imediată a tuturor ostilităților” și un guvern reprezentativ „cu participarea deplină, egală și semnificativă a femeilor.”

Consiliul de Securitate „și-a exprimat profunda îngrijorare” cu privire la respectarea drepturior omului și abuzurile asupra cetățenilor și a subliniat „necesitatea imperativă de a aduce făptașii în fața justiției”, transmite CNN.

În plus, consiliul a cerut eforturi internaționale consolidate pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului, iar părților implicate în conflict să permită accesul agenților ONU pentru a oferi asistență umanitară cetățenilor afgani.

Video | Locuitorii din Kabul se pregătesc să părăsească orașul. Militanții talibani intră „din toate părțile”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

„Membrii Consiliului de Securitate au reafirmat importanța combaterii terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul Afganistanului nu ar trebui să fie folosit pentru a amenința sau a ataca nicio țară și că nici talibanii, nici un alt grup sau persoană afgană nu ar trebui să sprijine teroriștii care operează pe teritoriul oricărei alte țări", se arată în declarație.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut duminică talibanilor şi tuturor celorlalte grupări de pe scena politică din Afganistan să dea dovadă de cea mai mare reţinere, după ce luptătorii mişcării fundamentaliste au cucerit capitala Kabul.

„Secretarul general este în mod special îngrijorat de viitorul femeilor şi al fetelor, ale căror drepturi câştigate cu greu trebuie protejate", se arată într-un comunicat al Naţiunilor Unite.

Secretarul general al ONU a evidenţiat duminică nevoile umanitare ale Afganistanului şi a cerut tuturor părţilor să se asigure că "lucrătorii umanitari au acces nestingherit pentru a oferi asistenţă în timp util, care este crucială pentru a salva vieţi".


El a adăugat că Naţiunile Unite rămân „hotărâte să contribuie la o soluţionare paşnică a conflictului".

În contextul retragerii trupelor internaţionale, talibanii au recucerit Afganistanul într-un timp record şi au intrat duminică în Kabul, în timp ce preşedintele Așraf Ghani a fugit din ţară. Cucerirea Kabulului are loc la zece zile după ce au cucerit tot restul țării, au instaurat un nou guvern și au anunțat, din palatul prezidențial, că „războiul s-a încheiat”. Al Jazeera a transmis, în exclusivitate, imagini cu talibanii care se instalează în palat, așezați stângaci în jurul birourilor, cu puștile în mâini.

În acest timp, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara.Ghani ar fi fugit către Tadjikistan, conform agenției Reuters. Ulterior, au apărut informații că, de fapt, acesta s-ar afla în Uzbekistan.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG