Directiva, adoptată duminică, este ultima măsură restrictivă luată împotriva drepturilor femeilor din Afganistan. Potrivit ministerului Promovării Virtuții și Prevenirii Viciului, femeile care trebuie să călătorească pentru mai mult de 72 de kilometri trebuie să fie însoțite de o un membru bărbat al familiei.
Școlile rămân în continuare închise pentru fete, în timp ce femeilor le-a fost interzis să lucreze.
Human Rights Watch, o organizație internațională ce militează pentru drepturile omului, a declarat că noua decizie le face pe femei prizoniere în propria lor țară.
Heather Barr, directorul grupului pentru drepturile femeilor, a declarat pentru agenția de presă AFP că ordinul „pune capăt oportunităților femeilor de a se putea mișca liber” sau „de a putea fugi dacă se confruntă cu violența domestică din propria lor locuință”.
„Mă simt groaznic”, a declarat Fatima, o femeie din Kabul, pentru BBC. „Nu pot să mă deplasez independent. Ce ar trebui să fac dacă mi se îmbolnăvește copilul și soțul meu nu poate?”
„Talibanii au înlăturat orice urmă de fericire pentru noi...Mi-am pierdut independența și fericirea”, a adăugat aceasta.
Noua lege interzice, de asemenea, ascultarea muzicii în mașină. Aceasta le permite deținătorilor de autovehicule să refuze cursele pentru femeile care nu poartă voalul islamic, deși nu precizează ce fel de veșmânt pentru față să poarte.
Talibanii intervin și afirmă că restricțiile impuse drepturilor femeilor sunt de scurtă durată și că acestea sunt menite să le asigure fetelor și femeilor un spațiu sigur pentru muncă și educație. Luna trecută, autoritățile de la Kabul le-au interzis femeilor să apară în dramele de la televizor și le-au ordonat jurnalistelor și prezentatoarelor să-și acopere capul cu un batic.
Națiile donatoare le-au transmis talibanilor că aceștia trebuie să respecte drepturile femeilor înainte de reluarea ajutorului financiar. Țara se confruntă cu o criză economică și umanitară de proporții, amplificată de pe urma întreruperii de ajutor financiar venit din străinătate. La momentul venirii la putere a talibanilor, acesta reprezenta aproximativ 40% din PIB, potrivit Băncii Mondiale, preluată de BBC.
Tot luni, talibanii au anunțat că dizolvă Comisia Electorală Independentă (IEC) a țării și ministerele pentru Pace și Afaceri Parlamentare, anunțând că cele trei instituții nu mai sunt necesare. În septembrie, aceștia au înlocuit ministerul Femeilor cu două noi ministere:
- Ministerul Rugăciunii și Sfatului.
- Ministerul Promovării Virtuții și Prevenirii Viciului.
„Când talibanii au obținut puterea în august, afirmațiile lor inițiale asigurau comunitatea internațională că femeile vor putea în continuare să-și exerseze drepturile în contextul Legii Islamice, inclusiv dreptul de a studia și munci”, se arată într-un raport publicat de Națiunile Unite la începutul lui decembrie. „În ciuda acestor promisiuni verbale, fetele și femeile se confruntă cu o restrângere rapidă a acestor drepturi”, a continuat acesta.