Linkuri accesibilitate

Afganistan| Joe Biden: „Un nou atac terorist este foarte probabil”. Trupele SUA părăsesc aeroportul


Președintele SUA a lansat noi avertismente în legătură cu situația din Afganistan, în special pentru aeroportul din Kabul. Imagine generică din 24 august 2021

Statele Unite au început să se retragă de pe aeroportul din Kabul, fiind lansate mai multe avertismente de securitate. Președintele Biden a atenționat că ar putea apărea un nou atac terorist.

Oficialii americani susțin că există o amenințare „specifică și credibilă” în apropierea aeroportului din Kabul, unde a a avut loc atentatul în care și-au pierdut viața peste 170 de persoane. Ambasada SUA din Kabul le-a cerut tuturor cetățenilor americani să părăsească zona cât mai rapid posibil.

Președintele Biden a lansat un mesaj în care precizează că următorul atac terorist ar putea avea loc în următoarele 24 – 36 de ore. Liderul de la Casa Albă a descris situația ca fiind una extrem de periculoasă în jurul aeroportului din Kabul.

Pentagonul a anunțat ieri că trupele americane și-au început retragerea de pe aeroport, în timp ce operațiunea internațională de evacuare este pe final, informează Reuters.

SUA au anunțat uciderea a doi lideri ai ISIS-K într-un atac cu o dronă, după ce 13 soldați americani au murit în atacul de joi. Printre victime se află două femei din armata SUA: una de 23 de ani, iar alta de 25 de ani.

Președintele american a ieșit public și le-a promis talibanilor că vor fi urmăriți și vor plăti pentru ce au făcut. Talibanii au reacționat și au condamnat atacul cu dronă în care au fost uciși cei din ISIS-K, spunând că nu au fost informați despre o operațiune pe teritoriul afgan.

Ei au afirmat că vor lua rapid controlul asupra aeroportului din Kabul.

În ultimele zile au existat mai multe alerte cu bombă, ele îngreunând operațiunile de evacuare organizate de armata americană. Soldații SUA au rămas pe aeroportul din Kabul după preluarea puterii de talibani în Afganistan pentru a putea asigura evacuarea celor care doresc să părăsească țara.

Numărul celor evacuaţi de atunci a ajuns sâmbătă la circa 112.000, dintre care 5.400 sunt cetăţeni americani. Un oficial american a precizat că, sâmbătă, pe aeroportul din Kabul se mai aflau 4.000 de militari ai SUA.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG