Linkuri accesibilitate

Afganistan | Talibanii interzic femeilor să meargă la facultate


Din 21 decembrie, studentele de la Universitatea din Kabul nu mai au voie să se ducă la cursuri.
Din 21 decembrie, studentele de la Universitatea din Kabul nu mai au voie să se ducă la cursuri.

Talibanii au interzis femeilor din Afganistan să se înscrie la universități sau să participe la cursuri. Aceasta este cea mai nouă lovitură asupra drepturilor femeilor din țara asiatică.

În dimineața de 21 decembrie, locuitorii din Kabul s-au trezit într-o nouă realitate. În mai multe universități din țară, paznicii le-au interzis peste noapte femeilor să intre în campusuri.

Pe 22 decembrie, studentele trebuiau să susțină primele examene ale semestrului întâi.

Mici proteste împotriva hotărârii ministerului au fost alungate ușor de luptătorii talibani. Femeile afgane au protestat în mai multe orașe din țară, iar pe rețelele sociale au apărut fotografii cu băieți care ies din examene în solidaritate cu colegele lor.

Tineri afgani ies din universitate în solidaritate cu colegele lor. 21 decembrie 2022.
Tineri afgani ies din universitate în solidaritate cu colegele lor. 21 decembrie 2022.

Solidaritatea nu este generală: în Kandahar, baza talibanilor, băieții s-au prezentat la examene în timp ce colegele lor erau alungate de gardienii armați.

Europa Liberă Afganistan a reușit să vorbească cu mai multe tinere studente din țară, care spun că sunt disperate și neajutorate.

„Talibanii au venit și ne-au luat drepturile omului, atât dreptul la educație cât și dreptul la libertate”, spune Najiba, studentă în anul II la drept la universitatea Baniyan din centrul Afganistanului.

„Imaginați-vă cât de frustrant ar fi pentru o pasăre fără aripi să vrea să zboare. Dreptul la educație nu îmi dă doar mie aripi, ci tuturor fetelor din Afganistan”, a explicat tânăra.

Tamana Azizi, studentă la medicină în provincia nordică Kunduz, spune că visele sale de a-și ajuta semenii au fost spulberate.

„Sunt foarte tristă că ni s-au închis în nas ușile universităților. Aceste uși închise înseamnă un viitor închis, ne pierdem visele și ambițiile”.

Kabul, 21 decembrie: Zeci de studente, ținute la poarta universității de către paznici. Liderii talibani au hotărât că ele nu mai au dreptul la educație universitară.
Kabul, 21 decembrie: Zeci de studente, ținute la poarta universității de către paznici. Liderii talibani au hotărât că ele nu mai au dreptul la educație universitară.

Farhat Rahmani, studentă la jurnalism în provincia Parwan, explică la telefon reporterilor Europa Liberă Afganistan cât de distrusă a fost de această decizie.

„Nu cred că ne vom mai putea termina vreodată studiile. Ei [talibanii, n.r.] nu s-au ținut de nicio promisiune. Nu-mi găsesc cuvintele ca să vă spun cât de tristă mă simt”.

La scurt timp după ce au preluat conducerea Afganistanului în august 2021, talibanii au promis să respecte drepturile femeilor. Grupul militar a promis, de ochii comunității internaționale, că nu va relua politicile oprimante asupra femeilor din 1996-2001, când femeilor nu li s-a permis să muncească sau să se ducă la școală. Talibanii nu s-au ținut de promisiune.

Protestul studenților la medicină din provincia Nagarhar împotriva deciziei talibanilor. 21 decembrie.
Protestul studenților la medicină din provincia Nagarhar împotriva deciziei talibanilor. 21 decembrie.

În primul an la putere al talibanilor, femeilor li s-a interzis educația după clasa a șasea și li s-a impus purtarea veșmântului burka, cel care acoperă întreg trupul și fața.

În ultimele luni, femeilor li s-a interzis accesul în mai multe spații publice precum parcuri, băi publice ori sălile de fitness.

Până de curând, tinerelor li se permitea să dea examenele de admitere la universitate. Multe profesii, însă, le erau interzise, precum ingineria, jurnalismul, medicina veterinară și agricultura.

Li se permitea înscrierea la cursuri, dar trebuiau să intre pe uși diferite și să rămână în clase separate. Doar femeile sau bărbații în vârstă aveau voie să le predea studentelor.

Reacția internațională

Misiunea ONU în Afganistan a cerut regimului taliban să revoce această decizie.

Într-o ședință a Consiliului de securitate ONU din 20 decembrie, SUA și Marea Britanie au criticat hotărârea talibanilor de a suspenda pe o perioadă nedeterminată accesul femeilor la educația universitară. Guvernul taliban nu a fost recunoscut oficial de nicio altă țară.

„Talibanii nu se pot aștepta să fie membri legitimi ai comunității internaționale până când nu respectă drepturile tuturor afganilor, în special drepturile și libertățile fundamentale ale fetelor și femeilor”, a declarat Robert Wood, reprezentantul SUA la ONU.

Ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a numit această decizie „o altă limitare scandaloasă a drepturilor femeilor și o profundă dezamăgire pentru toate studentele din Afganistan”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat printr-un purtător de cuvânt că este foarte îngrijorat de decizia talibanilor.

„Interzicerea accesului la educație nu doar că încalcă drepturile egale ale femeilor și fetelor, dar va avea un impact devastator asupra viitorului țării”.

XS
SM
MD
LG