Un oficial local a declarat pentru BBC că, în afară de aeroport, orașul este în mîinile talibanilor. Au fost raportate scene haotice în Kunduz, un oraș cu aproximativ 375.000 de locuitori, cu clădiri și magazine aprinse. Steagul talibanilor a fost văzut ridicat în centrul orașului.
Lupte grele au avut loc duminică între forțele guvernului afgan și militanții talibani din Kunduz, au declarat oficialii și rezidenții. Există rapoarte contradictorii despre cine deține controlul asupra Kunduz, talibanii spunând într-o declarație că orașul a fost „capturat”.
Parlamentarul Amruddin Wali, din Kunduz, a declarat pentru Reuters că militanții au luat clădiri cheie în oraș, iar clădirea principală a închisorii din Kunduz se afla sub controlul talibanilor. „Ciocniri grele au început ieri după-amiază. Toate cartierele generale ale guvernului sunt controlate de talibani, doar baza armatei și aeroportul sunt cu ANDSF (forțele de securitate afgane) de unde rezistă talibanilor", a spus Wali.
Ministerul Afgan al Apărării a negat însă că Kunduz a căzut, spunând într-o declarație că principalul sens giratoriu din centrul orașului a fost recucerit și clădirea TV națională a fost curățată de luptătorii talibani.
Violența a crescut în Afganistan după ce forțele SUA și alte forțe internaționale au început să își retragă trupele din țară, după 20 de ani de operațiuni militare.
Militanții talibani au făcut progrese rapide în ultimele săptămâni. După ce au capturat zone întinse din mediul rural, acum vizează orașe și orașe-cheie.
Cum au preluat talibanii jumătate din Afganistan
Vineri, Zaranj, în sud-vestul provinciei Nimroz, a căzut sub controlul lor. La mai puțin de 48 de ore mai târziu, orașul Sheberghan din nordul provinciei Jawzjan a fost capturat.
Există rapoarte că un alt oraș din nord, Sar-e-Pul, a fost, de asemenea, capturat, deși acest lucru nu a fost încă confirmat din surse independente.
Mii de civili au fost strămutați în timpul luptelor din acest an. Familii, inclusiv bebeluși și copii mici, s-au adăpostit într-o școală din orașul Asadabad, din nord-estul statului.
„Multe bombe au fost aruncate asupra satului nostru. Talibanii au venit și au distrus totul. Am fost neajutorați și a trebuit să părăsim casele. Copiii noștri și noi înșine dormim pe pământ în condiții cumplite", a declarat Gul Naaz pentru AFP.
„Au fost trageri, una dintre fiicele mele de șapte ani a ieșit în timpul acelei lupte și a dispărut. Nu știu dacă este în viață sau moartă", a spus un alt locuitor strămutat.
Importanța orașului Kunduz
Capurarea Kunduz este cel mai important câștig pentru talibani de când și-au lansat ofensiva în mai.
Este unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan și considerat o poartă de acces către provinciile din nord. Locația sa face orașul important din punct de vedere strategic - există autostrăzi care leagă Kunduz de alte orașe importante, inclusiv capitala Kabul, iar provincia are graniță cu Tadjikistan.
Această graniță este utilizată pentru contrabanda cu opiu afgan și heroină în Asia Centrală, care apoi își găsește drumul spre Europa. Controlul Kunduz înseamnă controlul uneia dintre cele mai importante rute de contrabandă cu droguri din regiune.
De asemenea, are o semnificație simbolică pentru talibani, deoarece a fost o fortăreață-cheie în nord înainte de 2001. Militanții au capturat orașul în 2015 și din nou în 2016, dar nu au reușit niciodată să-l dețină mult timp.
SUA extind programul de relocare pentru colaboratorii afgani
Departamentul de Stat a anunțat crearea unui nou program extins de relocare a cetățenilor afgani în SUA, denumit Priority-2 (Prioritate-2). Talibanii sunt acuzați că se răzbună împotriva cetățenilor afgani care au colaborat cu guvernul american pe durata războiului.
Antony Blinken, secretarul de stat american, a explicat luarea deciziei pe fondul legislației curente, ce limitează intrarea refugiaților în Statele Unite, în ciuda ajutorului oferit de aceștia.
„Este posibil ca unii să nu aibă locul de muncă (din Afganistan, n.r.) eligibil pentru viza specială de imigrant – de exemplu, au lucrat pentru un proiect finanțat de Guvernul SUA, dar nu și pentru Guvern. Este posibil ca unii să nu fi îndeplinit cerința minimă de funcționare – de exemplu, angajații care au inceput să lucreze pentru noi recent. Și unii au fost angajați de organizații media americane sau ONG-uri, făcând o muncă vitală pentru sprijinirea parcursului democratic în Afganistan”, a explicat Blinken pentru reporteri.
Cu toate acestea, relocarea lor vine cu o problemă majoră: solicitanții de azil trebuie întâi să părăsească Afganistanul și să se refugieze într-o țară terță, unde trebuie să aștepte un răspuns din partea guvernului american. Acest proces poate dura între 12 și 14 luni, iar Statele Unite nu intenționează să sprijine plecările sau șederile acestora în statele respective.