„Ideea este, și e ceva la care Uniunea Europeană lucrează acum, să stabilim o prezență minimă în Afganistan”, a transmis Massrali reporterilor RFE/RL. Nabila Massrali lucrează ca purtător de cuvânt pentru Joseph Borrell, șeful diplomației europene.
Anunțul acesteia vine după ce, pe 24 octombrie, Financial Times anunța într-un material că Uniunea Europeană intenționează să redeschidă reprezentanța diplomatică în Afganistan la abia o lună de când liderii europeni au început să plănifice cum să se raporteze la noua conducere de la Kabul.
Decizia ar însemna ca diplomații UE să se reîntoarcă în capitala statului afgan la 12 săptămâni după ce aceștia au părăsit în grabă orașul.
Massrali a declarat, în schimb, că întoarcerea misiunii diplomatice la Kabul nu reprezintă o recunoaștere oficială a conducerii.
„Din motive de securitate, desigur, nu putem intra în detalii despre acest lucru. Ceea ce e important de știut este să vă reamintesc că, așa cum v-am tot spus, decizia nu este un semn de recunoaștere a conducerii”, a declarat purtătoarea de cuvânt.
Massrali a adăugat că prezența Uniunii Europene în Afganistan are drept scop oferirea de ajutor afganilor și cetățenilor UE, printre care și oferirea posibilității de a părăsi țara.
Tonul Bruxellului este, însă, calibrat întrucât acesta își dorește un rol în formarea noului Guvern taliban pentru a continua promovarea drepturilor omului în Afganistan și a preveni reîntoarcerea terorismului în zonă.
În trecut, Talibanii au format legături importante cu Al-Qaeda, principala organizație teroristă responsabilă de mai multe atacuri în Vest, inclusiv cel de la 11 septembrie 2001.
Luna trecută, Uniunea Europeană a trimis o misiune de explorare în Afganistan pentru a vedea dacă diplomații se pot întoarce la Kabul. Fără prezența acestora în țară, liderilor europeni le va fi greu să implementeze un pachet de ajutor umanitar în valoare de un miliard de euro.
Condițiile pentru accesul la ajutor umanitar înterzic țării să devină teren fertil pentru terorismul internațional, dar include și alte condiții, precum respectarea drepturilor omului, statului de drept, libertății presei și participarea altor forțe politice la formarea unui guvern de tranziție.
Talibanii trebuie, de asemenea, să permită acces nelimitat misiunii umanitare a UE, respectând procedurile și condițiile de livrare impuse de blocul comunitar, dar să permită, de asemenea, celor care vor să părăsească țara.
O decizie formală, în acest sens, nu a fost luată de către UE, potrivit Nabilei Massrali.