Linkuri accesibilitate

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat temporar prin decizia justiției bihorene


Montare de panouri fotovoltaice în programul Casa verde, în anii anteriori.
Montare de panouri fotovoltaice în programul Casa verde, în anii anteriori.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că a suspendat Programul Casa Verde Fotovoltaice după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată pentru instalarea panourilor.

AFM susține că a respectat întreaga procedură și că va face „toate eforturile” pentru ca programul să poată fi reluat.

Reclamantă în dosar a fost firma Dhelectric Systems SRL, instalator publicat pe site-ul AFM pe 28 august 2023.

Instanța bihoreană a decis suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei, transmite AFM într-un comunicat remis presei marți.

Instituţia anunţă că va face recurs pentru deblocarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 și că a respectat toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare.

Pe 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a cerut, prin aplicația informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, pentru că acest document lipsea din dosarul depus de firmă pentru participarea la program.

Pentru că firma nu a încărcat documentul în aplicație, AFM i-a respins dosarul, așa cum impune legea. Decizia AFM a fost postată pe 28 august 2023 pe site-ul AFM.

Ministerul Mediului a sesizat pe 8 septembrie Parchetul General pentru suspiciunea scurgerii de informații în favoarea unor firme în programul Casa Verde, după ce Corpul de Control al ministrului Mediului a făcut verificări.

Ministerul Mediului a fost sesizat de cetățeni și de beneficiarii programului Casa Verde după ce au fost contactați de anumite firme „care nu aveau cum să intre în posesia acestor informații decât ca urmare a unor scurgeri de date de la Ministerul Mediului, mai concret de la Administrația Fondului pentru Mediu, peste care s-a adăugat și ceea ce colegii mei au verificat deja, respectiv modul în care sunt gestionate acele informații și baze de date”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru Hotnews.ro.

Aceștia s-au plâns că au fost căutați pe mail sau telefonic pentru oferte de instalare, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

Lista cu instalatorii validați pentru instalarea panourilor fotovoltaice în programul Casa Verde a fost publicată de Administrația Fondului pentru Mediu, iar printre cele 500 de firme validate se află și cele reclamate că ar fi avut acces ilegal la datele personale ale participanților în program.

Pentru anul viitor, ministrul a anunțat că intenționează ca ministerul pe care-l conduce să finanțeze, pe lângă panouri fotovoltaice, și acumulatori pentru românii care aleg să-și instaleze panourile fotovoltaice, precum și pompe de căldură.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG