Linkuri accesibilitate

Africa de Sud cere la Curtea Internațională de Justiție încetarea urgentă a focului în Gaza


Africa de Sud cere Curții Internaționale de Justiție să ordone încetarea imediată a focului în Gaza.
Africa de Sud cere Curții Internaționale de Justiție să ordone încetarea imediată a focului în Gaza.

Africa de Sud a depus o cerere urgentă la Curtea Internațională de Justiție, prin care cere judecătorilor să ordone încetarea imediată a focului în Gaza. Israelul răspunde acuzațiilor de genocid vineri, la Curtea Supremă a Națiunilor Unite.

Este a treia oară când Curtea Internațională de Justiție (CIJ) organizează audieri de când Africa de Sud a depus o procedură la Tribunalul de la Haga în decembrie, în care acuză Israelul de genocid în Fâșia Gaza.

Joi, avocații Africii de Sud au spus în fața instanței că situația din Gaza a ajuns la „un stadiu nou și oribil”, transmite The Associated Press (AP) și au cerut celor 15 judecători să ia măsuri urgente.

Israelul trebuie „să se retragă total și necondiționat” din Fâșia Gaza, a declarat Vusimuzi Madonsela, ambasadorul Africii de Sud în Olanda.

Africa de Sud a înaintat la CIJ patru cereri de investigare a comportamentului Israelului în războiul din Gaza. Potrivit celei mai recente cereri, țara spune că incursiunea militară a Israelului în orașul Rafah amenință „însăși supraviețuirea palestinienilor din Gaza”.

Consilierul legal al Africii de Sud, Cornelius Scholtz (centru) și ambasadorul Africii de Sud în Olanda, Vusimuzi Madonsela (dreapta), își prezintă argumentele în fața Curții Internaționale de Justiție, pe 16 mai 2024.
Consilierul legal al Africii de Sud, Cornelius Scholtz (centru) și ambasadorul Africii de Sud în Olanda, Vusimuzi Madonsela (dreapta), își prezintă argumentele în fața Curții Internaționale de Justiție, pe 16 mai 2024.

În timpul audierilor de la începutul acestui an, Israelul a negat cu fermitate acuzația că ar fi comis genocid în Gaza. Avocații Tel Avivului au spus că armata va face tot posibilul pentru protejarea civililor și că vizați de atacuri sunt doar militanții Hamas. Reprezentanții Israelului mai spun că Rafah este ultimul bastion al grupului militant.

În ianuarie, judecătorii au ordonat Israelului să facă tot posibilul pentru a preveni moartea, distrugerea și orice acte de genocid în Gaza, dar Curtea nu a ordonat încetarea ofensivei militare.

Curtea a constatat deja că există un „risc real și iminent” pentru poporul palestinian din Gaza, cauzat de operațiunile militare ale Israelului.

Judecătorii CIJ pot ordona încetarea focului și alte măsuri. Instanța nu are însă propriul aparat de punere în executare a sentințelor. Un ordin din 2022 al instanței care cere Rusiei să oprească invazia pe scară largă a Ucrainei nu a fost nici până acum luat în considerare.

Cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane de persoane din Gaza a fost strămutată de când au început luptele.

Războiul a început cu un atac Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, în care militanții palestinieni au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici. Peste 35.000 de palestinieni au fost ulterior uciși în război, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Lupte în nordul și sudul Fâșiei Gaza

În acest timp, tancurile israeliene au pătruns în tabăra Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, iar militanții Hamas au răspuns cu rachete antitanc și bombe de mortier ale militanților, notează Reuters.

În sud, armata israeliană a bombardat orașul Rafah, dar nu au avansat terestru. Israelul spune că patru batalioane ale grupării Hamas se află acum în Rafah, împreună cu ostaticii răpiți în timpul asaltului din 7 octombrie.

În același timp, presiunile internaționale împotriva unei invazii terestre a orașului unde se adăpostesc peste un milion de refugiați palestinieni au crescut.

Palestinieni strămutați părăsesc o zonă nesigură din Rafah în timp ce forțele israeliene continuă să bombardeze militanții Hamas din orașul situat din sudul Fâșiei Gaza.
Palestinieni strămutați părăsesc o zonă nesigură din Rafah în timp ce forțele israeliene continuă să bombardeze militanții Hamas din orașul situat din sudul Fâșiei Gaza.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au respins varianta unei operațiuni terestre israeliene în Rafah, de teama unei catastrofe umanitare. Autoritățile de la Washington au declarat că nu au văzut nici un plan „credibil” privind protejarea civililor din Rafah în cazul unei invazii.

Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a avertizat că stocurile de alimente s-au epuizat după ce atacul asupra orașului Rafah a provocat întreruperea totală a livrarii ajutoarelor prin două puncte de trecere a frontierei. Griffiths a mai declarat că operațiunea umanitară a fost „complet blocată”, relatează Reuters.

ONU, Israelul și SUA au convenit în urmă cu câteva săptămâni că ajutoarele umanitare ar trebui să ajungă la nivelurile de dinainte de război, adică 500 de camioane pe zi. Cifrele ONU arată că, în ultimele zece zile, doar șase camioane au reușit să treacă înspre Rafah.

Statele Unite au construit un dig plutitor pe o plajă din nordul Fâșiei Gaza, iar ONU finalizează planurile de distribuire a ajutoarelor livrate pe mare. Această manieră de aprovizionare este însă mai puțin eficientă decât cea terestră. Cantitățile livrate sunt mai mici, iar costurile sunt mai mari, spun oficialii ONU.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG