Linkuri accesibilitate

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită asistenţă umanitară de urgenţă în Gaza


Fumul provocat de explozii se ridică în timpul unui atac israelian asupra spitalului Al Shifa din Fâșia Gaza. 21 martie 2023.
Fumul provocat de explozii se ridică în timpul unui atac israelian asupra spitalului Al Shifa din Fâșia Gaza. 21 martie 2023.

Curtea Supremă a ONU a ordonat Israelului să permită mai multe ajutoare în Gaza, aflată în pragul foametei. Măsurile au fost solicitate de Africa de Sud ca parte a procesului în care acuză Israelul de genocid.

Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) spun că palestinienii din Fâșia Gaza se confruntă cu înrăutățirea condițiilor.

„Curtea observă că palestinienii din Gaza nu se mai confruntă doar cu riscul foametei (...) Dar această foamete se instalează”, au spus judecătorii în ordonanța lor.

Ordinul Curții Internațională de Justiție e obligatoriu din punct de vedere juridic și face parte din așa numitele măsuri provizorii în procesul de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului.

Curtea cere Israelului să ia măsuri „fără întârziere” pentru a asigura „furnizarea neîngrădită” în Gaza a serviciilor de bază și a asistenței umanitare, inclusiv alimente, apă, combustibil și provizii medicale.

De asemenea, CIJ a ordonat Israelului să se asigure imediat că armata sa nu acționează în vreun fel care să afecteze drepturile palestinienilor în temeiul Convenției privind genocidul, inclusiv prin împiedicarea furnizării de asistență umanitară.

Africa de Sud a salutat decizia de joi a CIJ numind-o „semnificativă”.

„Faptul că decesele palestiniene nu sunt cauzate doar de bombardamente și atacuri la sol, ci și de boli și foamete, indică necesitatea de a proteja dreptul comunității de a exista”, a transmis președinția sud-africană.

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a mulțumit Africii de Sud, numind cazul „un pas vital în efortul global de a trage Israelul la răspundere pentru comiterea genocidului".

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului de Externe al Israelului cu privire la decizia CIJ. Autoritățile din Israel afirmă însă că țara face eforturi pentru a extinde accesul organizațiilor umanitare în Gaza terestru, pe mare sau aerian.

După ce inițial a închis granițele Fâșiei Gaza în primele zile ale războiului, Israelul a început să permită intrarea proviziilor umanitare. Acesta spune că nu impune restricții asupra cantității de ajutor umanitar permis în Gaza și acuză Organizația Națiunilor Unite că nu a organizat în mod corespunzător livrările.

ONU și grupurile internaționale de ajutor spun că livrările au fost împiedicate de restricțiile militare israeliene, de ostilitățile în curs de desfășurare și de prăbușirea ordinii publice.

Decizia CIJ vine după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat marți o rezoluție care solicită încetarea imediată a focului, din motive umanitare, și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.

Penurie gravă de alimente, apă și medicamente

Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că, din cauza luptelor, răniții și pacienții de la spitalul Al Shifa sunt ținuți în interiorul unei clădiri administrative care nu este echipată pentru a oferi asistență medicală. Cinci pacienți au murit de la începutul raidului israelian din cauza lipsei de alimente, apă și îngrijire medicală, a declarat ministerul condus de Hamas.

Înainte de război, spitalul Al Shifa era cea mai mare unitate sanitară din Fâșia Gaza și a rămas una dintre puținele spitale parțial funcționale din nordul Fâșiei Gaza.

Oficialii israelieni declară că militanții Hamas folosesc clădiri civile pentru a se ascunde, inclusiv blocuri de apartamente și spitale. Hamas neagă acest lucru.

Mai mult, Israelul a anunțat că plănuiește o ofensivă terestră în Rafah, în sudul enclavei, unde crede că se adăpostesc acum majoritatea luptătorilor Hamas. Cel mai apropiat aliat al său și principalul furnizor de arme, Statele Unite, se opune unui astfel de atac, argumentând că vo operațiune în Rafah, unde se află peste un milion de refugiați, ar crea o catastrofă umanitară,

Forțele israeliene au continuat, de asemenea, să blocheze spitalele Al-Amal și Nasser din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că spitalul Al-Amal a încetat să funcționeze din cauza luptelor. Astfel, doar 10 din cele 36 de spitale din Fâșia Gaza sunt în acest moment parțial operaționale.

Luptele din Gaza au strămutat peste 80% din populația Fâșiei Gaza, au provocat pagube pe scară largă și au declanșat o criză umanitară. ONU și agențiile internaționale de ajutor spun că, practic, întreaga populație din Gaza se luptă să obțină suficientă hrană iar sute de mii de oameni sunt în pragul foametei, în special în nordul Fâșiei Gaza.

Israelul a declarat război ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși și alte 250 au fost luate ostatice. Israelul a răspuns cu o campanie de lovituri aeriene și o ofensivă terestră care s-au soldat cu peste 32.000 de morți, potrivit autorităților sanitare locale.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune ca aproximativ două treimi dintre morți sunt femei, copii și adolescenți. La rândul său, Israelul afirmă că peste o treime dintre morți sunt militanți, deși nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația.

Autoritățile locale și agențiile umanitare internaționale cred că alte mii de morți palestinieni sunt îngropați sub dărâmături și estimează mai mult de 80% din populația de 2,3 milioane a Fâșiei Gaza este strămutată.

Articol redactat folosind relatări Reuters și AFP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG