Linkuri accesibilitate

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă aprobarea în UE a vaccinului Johnson & Johnson


Vaccinul Johnson & Johnson se administrează printr-o singură doză
Vaccinul Johnson & Johnson se administrează printr-o singură doză

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis un comunicat de presă conform căruia recomandă autorizarea vaccinului Johnson & Johnson pentru persoanele de peste 18 ani.

Vaccinul va fi primul dintre cele autorizate până acum în statele europene care se administrează într-o singură doză.

EMA a arătat că, în urma evaluarii, s-a ajuns la concluzia că vaccinul Johnson & Johnson îndeplinește crtieriile de eficacitate, siguranță și calitate.

„Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică”.

Va fi al patrulea vaccin aprobat în Uniunea Europeană, după Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

„Cu această ultimă opinie pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, adăugând: „Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică”.

Rezultatele unui studiu clinic la care au participat persoane din Statele Unite, Africa de Sud și din țările din America Latină arată că vaccinul COVID-19 Johnson & Johnson a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Acest studiu a implicat peste 44.000 de persoane.

Jumătate au primit o singură doză de vaccin și jumătate au primit placebo (o injecție fictivă). Oamenii nu știau dacă li s-a administrat vaccinul COVID-19 Janssen sau placebo.

Studiul a constatat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 după 2 săptămâni la persoanele care au primit vaccinul (116 cazuri din 19.630 de persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 de persoane).

Efectele secundare ale vaccinului au fost de cele mai multe ori ușoare sau moderate și au fost eliminate în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente au fost durerea la locul injectării, durerile de cap, oboseala, durerea musculară și greața.

Cum funcționează vaccinul

Potrivit EMA, vaccinul Johnson & Johnson acționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o viza.

Mai târziu, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat deja și în SUA.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG