Linkuri accesibilitate

Agenția Europeană a Medicamentului amână decizia privind vaccinul Moderna


Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.
Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis luni să amâne o deciziei privind certificarea folosirii vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de către compania Moderna.

Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna. Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet, potrivit agenției Dpa.

Vaccinul produs de Moderna este deja utilizat în Statele Unite și Canada.

După ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebuie să ia mult timp şi este considerată o formalitate.

EMA a autorizat deja în decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech care este folosit acum în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.

Marea Britanie și Statele Unite au reuşit fiecare să treacă pragul de un milion de persoane vaccinate, luând un avans important față de țările Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a fost criticat, inclusiv în Germania, că nu ar fi achiziționat suficiente vaccinuri dar luni seară, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a ținut să precizeze că problema nu este numărul de vaccinuri contractate, ci întârzierile care au apărut în lanțul de producție și distribuire.

Mai mult, Eric Mamer, purtător de cuvânt al președintei Comisiei Europene a reamintit că Bruxelles-ul „nu a cumpărat vaccinuri, ci a investit în diverse firme care dezvoltau vaccinurile anti Covid-19”, sprijinind astfel cercetarea și dezvoltarea rapidă a unui vaccin. „Statele membre sunt cele care au decis care vaccin să fie cumpărat și câte doze. Nu Comisia Europeană” a reamintit Eric Mamer.

XS
SM
MD
LG