Linkuri accesibilitate

Combatem pandemia la graniță | Ce se întâmplă în țară în preajma sărbătorilor


Deschiderea târgului de Crăciun din Baia Mare: aglomerație, lipsa distanței optime între participanți și a măștilor de protecție.
Deschiderea târgului de Crăciun din Baia Mare: aglomerație, lipsa distanței optime între participanți și a măștilor de protecție.

Numărul infectărilor este considerat în aces moment relativ scăzut în România în contextual răspândirii tulpinii Omicron peste tot în lume. Autoritățile vor să introducă noi măsuri privind testarea pentru detectarea Omicron la graniță, în cazul celor care vin din străinătate.

Provocarea s-ar putea însă să fie una internă: apropierea sărbătorilor vine cu aglomerație în magazine, cu mai multe întâlniri între persoane și cu evenimente publice la care regulile de protejare față de răspândirea virusului sunt ignorate.

La Baia Marea, deschiderea târgului de Crăciun de duminică seara a dus la îngrămădirea a mii de oameni care voiau să primească daruri de la Moș Nicolae. Aceștia s-au împins și nu au ținut cont de regulile de protecție sanitară. Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la Primăria din Baia Mare cu privire la această situație, însă până la această oră nu am primit niciun răspuns.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a inaugurat duminică seara târgul de Crăciun, iar mii de oameni s-au înghesuit să primească cadouri.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a inaugurat duminică seara târgul de Crăciun, iar mii de oameni s-au înghesuit să primească cadouri.

Situația din Baia Mare s-a repetat și în alte localități atunci când au fost inaugurate târgurile de Crăciun sau când oamenii s-au adunat pentru a vedea aprinderea luminilor de sărbătoare din orașe. Mulți dintre primari spun că nu vor organiza evenimente în aer liber în perioada următoare, cel mult un foc de artificii în noaptea de Revelion. Însă, aglomerarea spațiilor și respectarea regulilor rămân principalele probleme în perioada sărbătorilor.

La Cluj, aprinderea luminilor de Crăciun, eveniment inaugurat de primarul Emil Boc, a adus sute de oameni la un loc. Din postările pe Facebook făcute chiar de primărie se poate observa că oamenii nu respectă distanța fizică și unii nu poartă măști.

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj Napoca a fost înconjurat de mulți oameni fără mască atunci când a aprins luminile de sărbători.
Emil Boc, primarul Municipiului Cluj Napoca a fost înconjurat de mulți oameni fără mască atunci când a aprins luminile de sărbători.

Nici la Suceava, oamenii nu stau departe atunci când vine vorba de sărbătoare. Primarul Municipiului Suceava, Ioan Lungu, speră că în decembrie să poată să lase pe toată lumea la târgul de Crăciun fără certificat verde, așa cum se întâmplă acum.

Bradul de Crăciun a fost amplasat în afara perimetrului în care are loc târgul de Crăciun, pentru a-l vedea toată lumea. Primarul spune că nu a permis evenimente culturale și spectacole în această perioadă pentru a preveni infectările în masă.

Mihai Chirica, primarul din Iași, spune că nu va organiza niciun specitacol în această perioadă.
Mihai Chirica, primarul din Iași, spune că nu va organiza niciun specitacol în această perioadă.

La Iași, aprinderea luminilor de Crăciun a fost evenimentul care a atras sute depersoane. Primarul a fost înconjurat de multă lume, dar spune că accesul în perimetrul unde are loc târgul de Crăciun este permis la 30% din capacitate, fără alte evenimente sau spectacole. „Noi am impus măsuri pentru comercianți, care sunt obligați să poarte mască iar cei care au jocuri sunt obligați să ofere gratuit soluții dezinfectante”, a spus Mihai Chirica.

Primarul spune că vrea să evite aglomerarea spitalelor cu bolnavi de Covid, care a prejudiciat alte categorii de bolnavi.

„Dacă ne uităm pe statistica morților pe luna octombrie, vom vedea că au murit mulți oameni și de alte boli, oameni care nu au avut loc în spitale. De aceea, mergem în continuare cu măsurile. Măsura specială este că nu voi face spectacol de Revelion. Vom face cel mult un foc de artificii, dar nu mai lăsăm oamenii să se îmbulzească. O să cer prefecturii să aibă mare atenție la ce se întâmplă în marile magazine pentru aprovizionările de sărbători”, a spus Mihai Chirica pentru europa Liberă.

Primarul din Oradea, Florin Birta, spune că la târgul din oraș oamenii au access cu certificat verde, în proporție de 30% a spațiului.

„Noi respectăm aceste reguli care sunt impuse de la nivel național, cu toate nemulțumirile oamenilor. Singura ceartă care a fost până acum a fost duminică cu doi parlamentari de la AUR care au venit să facă scandal împotriva certificatului verde, dar acum nu e nicio problemă”, a spus Florin Birta.

Duminică, Guvernul a făcut apel la autorităţile locale să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate, mai ales a celor din categoriile vulnerabile. „Deoarece specialiştii anticipează o posibilă creştere a incidenţei în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă şi importantă formă de protecţie”, a transmis Guvernul.

În perioada următoare, autoritățile vor anunța măsurile care vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi de Revelion. Ministerul Sănătăţii nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.

Oameniilor care vor dori să petreacă în stradă li se recomandă să poarte masca de protecţie în mod corect. „Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că fiecare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a declarat ministrul Rafila.

Alexandru Rafila a spus că nu recomandă petreceri în stradă la care să participe mulți oameni.
Alexandru Rafila a spus că nu recomandă petreceri în stradă la care să participe mulți oameni.

Duminică, în urma unei şedinţe de la Palatul Victoria, autoritățile au decis ca persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară. Oamenii care sunt nevaccinați sau care nu au trecut prin boală, fie din țări UE, fie din alte țări, vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, din 20 decembrie, România va implementa formularul de localizare a pasagerului, la fel cum au introdus și alte țări precum Marea Britanie, Belgia sau Olanda.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG