Linkuri accesibilitate

De ce refuză cultele din România certificatul verde? Analist: Încercare de a prelua controlul asupra statului


Întâlnirea autorităților cu reprezentanții cultelor a dat câștig de cauză celor dintâi: fără certificat verde în lăcașurile de cult. Analiștii și specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra pericolului materializării unei astfel de decizii
Întâlnirea autorităților cu reprezentanții cultelor a dat câștig de cauză celor dintâi: fără certificat verde în lăcașurile de cult. Analiștii și specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra pericolului materializării unei astfel de decizii

Pentru prima oară de la începutul pandemiei de Covid, autoritățile au cerut oficial opinia cultelor religioase pentru a găsi, împreună, o soluție la răspândirea virusului, la eșecul campaniei de vaccinare și la recrudescența virusului care atacă nemilos în valul patru și s-a metamorfozat în varianta mutant Omicorn. De astă dată, subiectul a fost Legea certificatului verde.

Rezultatul discuțiilor s-a soldat cu o înfrângere a statului și cu victoria cultelor care și-au impus voința de a nu introduce certificatul verde pentru clerici și credincioșii care participă la slujbe, spun analiștii și specialiștii în sănătate publică.

Ei vorbesc de un eșec al statului în fața anarhiei camuflate într-o așa-zisă luptă pentru libertate individuală.

Cu excepția Martorilor lui Iehova și a Bisericii Evanghelice Române, 16 din cele 18 culte religioase din România, au avut joi o întâlnire intermediată de Secretariatul pentru Culte și organizată la Templul Coral, cu premierul Nicolae Ciucă (PNL), cu vicepremierul (UDMR) Kelemen Hunor, cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD), cu președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, cu șeful DSU, Raed Arafat, și cu secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

„Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a declarat premierul Nicolae Ciucă într-un comunicat emis de guvern la scurt timp de la întâlnire, fără a menționa pe ce se bazează procentul uriaș invocat într-un stat laic.

Premierul Nicolae Ciucă susține că despre cultele din România că „reprezintă aproape 99% din cetățenii României”.
Premierul Nicolae Ciucă susține că despre cultele din România că „reprezintă aproape 99% din cetățenii României”.

Imediat după întâlnire s-a conturat distincția între certificatul verde, consacrat deplasărilor în străinătate și bifării exigențelor europene, și cel numit „certificat Covid”, după nevoile interne, mult mai flexibile și pliate pe reticența la vaccinare și chiar la negarea pandemiei manifestată în România, țara în care doar 38,8% din populație este imunizată complet.

De fapt, distincția a fost făcută încă de marți, 30 noiembrie, înainte de întâlnirea de la Templul Coral, de noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), care a vorbit la o emisiune televizată despre modificarea completă a legii în Parlament privind documentul unic care atestă imunizarea.

Rafila: „Certificatul verde nu mai e verde”

Ba mai mult, Alexandru Rafila a afirmat că documentul unic, care atestă imunizarea prin vaccinare sau vindecarea bolii, va primi o denumire nouă. El a spus că a discutat deja cu premierul României, Nicolae Ciucă, și că au căzut de acord ca documentul să nu se mai numească „certificat verde” ci „certificat Covid”.

„Am vorbit cu premierul și vom găsi o soluție. Nu va mai fi certificatul verde, ci un certificat Covid, care să fie introdus când ai un interval de creștere”, a explicat Alexandru Rafila.

Cu alte cuvinte, acesta nu ar mai fi obligatoriu permanent ci în raport de rata de incidență din localitate.

Rafila a susținut la postul de televiziune B1TV că este necesară o modificare a legii certificatului verde, pentru că, așa cum a fost ea gândită inițial, nu ar mai satisface nevoile de protecție a societății împotriva virusului.

Vineri, la o zi de la întâlnirea cu reprezentanții cultelor, ca să nu mai existe niciun dubiu, a revenit cu precizări și a spus că nu susține impunerea permanentă a certificatului Covid, ci doar atunci când crește rata de infectare, până când aceasta scade.

„Certificatul verde, în primul rând, nu mai e verde, că cel verde e numai pentru călătoriile în spațiul comunitar. Deci certificatul COVID rămâne de interes. Am discutat cu domnul Tătaru să găsim o formulă care să fie acceptată în Parlament și care să fie aplicată în momentul în care situația epidemiologică o impune”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Ciucă și Rafila: Fără certificat Covid în biserici

De asemenea, el a dat asigurări că accesul în biserici nu va fi condiționat de prezentarea certificatului, fie el verde sau covid.

„Nu vom utiliza un astfel de document în ce privește slujbele religioase. Părerea e unanimă. Avem nevoie de suportul Bisericii”, a spus ministrul social-democrat fără a explica și cum se va materializa această nevoie de sprijin în ceea ce privește oprirea răspândirii virusului.

El a invocat „rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor”, care este „extrem de important și poate contribui la controlul pandemiei”, dar nu a explicat cum anume va fi aceasta menținută sub control în biserică în lipsa vaccinării.

Nu vom utiliza un astfel de document în ce privește slujbele religioase. Avem nevoie de suportul Bisericii

Nu la fel susținea ministrul înainte de întâlnirea cu reprezentanții cultelor, cerută de autorități tocmai în urma ratei scăzute de vaccinare din România, când invoca nevoia de protecție a vârstnicilor și făcea apel la toate mijloacele pentru a-i convinge să se vaccineze.

„Problema este legată de protejarea celor care sunt la risc (...). Cred că acesta este lucrul cel mai important, să găsim o soluție să îi protejăm, dar până la urmă e o decizie individuală. Gândiți-vă că ei, să spunem, până în momentul de față nu s-au îmbolnăvit în proporție așa de mare pentru că n-a fost multă circulație în această perioadă, dar odată cu venirea sărbătorilor de iarnă multe persoane merg la familii, la familiile extinse, la bunici, în mediul rural, și îi punem la risc, și de aceea cred că dacă vrem să arătăm că ținem într-adevăr la ei ar trebui să și insistăm, să îi convingem să se vaccineze”, spunea ministrul înainte de la întâlnirea de la Templul Coral.

Ministrul PSD al Sănătății, medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS: „Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.”
Ministrul PSD al Sănătății, medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS: „Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.”

Nu a explicat Rafila, în aceste condiții, cum anume va reuși să-i protejeze pe vârstnici și cum va încuraja vaccinarea lor în lipsa condiționării accesului în biserică de vaccinare și, implicit, de certificatul Covid.

Despre implicarea cultelor în campania de vaccinare a vorbit și premierul, care a spus că le-a cerut ajutorul pentru a putea salva cât mai multe vieți, dar că „discuția a fost dacă vaccinarea este singura soluție” și s-a ajuns la concluzia că vaccinarea este doar „o soluție”.

„A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde”, a spus premierul Nicolae Ciucă care a confirmat, astfel, nu doar lipsa de implicare a cultelor în susținerea campaniei de vaccinare ci însăși respingerea ei.

Rafila: Vaccinarea, parte a soluției, nu soluția

La fel de conciliant s-a dovedit și ministrul Rafila care a spus, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor că libertatea religioasă trebuie respectată, fără să explice cu ce anume ar fi aceasta pusă în pericol prin vaccinare - despre care a spus, ca și premierul, că este doar „parte a soluției”.

Alexandru Rafila: Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.

De asemenea, ministrul a fost cel care, ca reprezentant al autorităților plătite din banul public pentru a asigura aplicarea politicilor de sănătate publică, a introdus pentru prima oară echivalența între accesul la servicii religioase și cel la magazinele de strictă necesitate.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru. Vaccinarea este parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”, a afirmat Rafila.

Nici ministrul nu a explicat cum anume va fi modificat acest comportament câtă vreme accesul în biserică nu va fi condiționat de vaccinare.

Cristian Pîrvulescu: Generalul Ciucă a căzut în capcana anarhismului camuflat în libertate religioasă

Pentru cultele religioase nu este vorba doar de asigurarea prezenței la slujbe a credincioșilor, ci și de o „neîncredere fundamentală în știință și de o încercare de a prelua controlul statului”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu.

În opinia sa, partidele politice văd un avantaj electoral din susținerea unor asemenea idei, în special partidele sau politicienii extremiști.

„Așa este în Occident, la fel este și în Romania”, spune politologul care atrage atenția, însă, că atâta vreme cât partidele sunt în Opoziție, o asemenea poziție poate fi relativ justificată, dar plasarea pe o asemenea poziție atunci când ajung la putere „denotă nu doar cinism, ci și iresponsabilitate.”

Egoismul celor care, în numele păstrării libertății personale sau de cult, acceptă să risce să răspândească virusul și să pună sistemul sanitar, și așa precar, în primejdie își dezvăluie adevărata față: anarhism.

„Pentru că atât de evocata libertate nu poate exista dacă nu există responsabilitatea față de ceilalți. Egoismul celor care, în numele păstrării libertății personale sau de cult, acceptă să risce să răspândească virusul și să pună sistemul sanitar, și așa precar, în primejdie își dezvăluie adevărata față: anarhism. Adică refuzul statului, suprimarea autorității guvernamentale și înlocuirea acesteia cu cooperarea voluntară. Aceasta este definiția standard a anarhismului și asta se propune acum”, spune politologul.

Cristian Pîrvulescu a numit și sursa acestora: în cazul unor prelați ortodocși este vorba despre radicalismul anarhisto-ortodox legionar, în cazul evangheliștilor - de influența anarhismului alt-right-ului american, pentru unele partide politice - de o orientare ideologică asumată (AUR), iar în cazul PNL și PSD de „rătăcire ideologică”.

Politologul Cristian Pîrvulescu este necruțător cu autoritățile române: au căzut în capcana anarhiștilor
Politologul Cristian Pîrvulescu este necruțător cu autoritățile române: au căzut în capcana anarhiștilor

Politologul a fost extrem de dur la adresa celor doi membri ai guvernului, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, și premierul Nicolae Ciucă, despre care a spus că a căzut în „capcana anarhismului camuflat în libertate religioasă sau individuală”.

„Că miniștrii PSD, precum cel al Sănătății, au astfel de tendințe câtă vreme nu-și pot exprima clar poziția ideologică - căci numai social-democrație, nu este asta ci pur oportunism post-ideologic - poate fi înțeles, deși nu și acceptat. Dar că un prim ministru liberal, fost militar, care se presupune că a interiorizat etica statului, cade în capcana anarhismului camuflat în libertate religioasă sau individuală, pune semne de întrebare în privința orientării noii guvernări. Ca și tendința evident iliberală de a echivala cultele religioase, ale căror manifestări sunt de multe ori catalogate drept un civil society -societate civilă. Cam cum se întâmplă în Ungaria și Polonia. Oare acesta să fie rolul UDMR în coaliție?”

Pîrvulescu, despre Rafila:

„Alexandru Rafila devine din ce în ce mai mult (...) din profesionist, politruc. Nu pare să dea prea mare importantă poziției sale profesionale, pe care pur și simplu o pulverizează, dar - vorba comuniștilor - dovedește și o slaba pregătire ideologică. Cum și-o explica faptul că socialiștii și social-democrații din Europa de Vest au susținut vaccinarea - Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, chiar susține vaccinarea obligatorie - și certificatul verde, iar în România se întâmplă pe dos? Și, că astfel de poziții sunt caracteristice fie extremi drepte, fie extremei stângi, ambele având puternice orientări anarhiste. Ideea unui certificat românesc deosebit de cel european abia își poate ascunde anti-europenismul: o politică sanitară diferită de restul Europei ar putea fi anticamera unei debranșării de la Europa. E ceea ce vor fundamentaliștii religioși, în numele așa-zisei originiicreștine. O știm de la Coaliția pentru Familie și legăturile ei cu cele două partide care formează pilonii actualei guvernări. Și este o dovadă că la PSD nu era vorba doar de o deviație impusă de Liviu Dragnea, ci de o tendință grea. Așa-zisele insule de libertate sunt de fapt zone de non-drept, de refuz al autorității statului. Dar virusul nu știe să facă diferență nici între frontiere, și asta Alexandru Rafila o explică foarte bine, dar nici de zone de așa zisă libertate, fie ea și religioasă.”

Certificat la locul de muncă, alt loc de muncă decât cel din biserică

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că a ajuns la un acord cu premierul privind introducerea certificatului verde sau Covid la locul de muncă.

Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști, premierul nu a putut spune nici când va fi introdus în dezbatere, nici când va fi aprobat, cerând clemență ca să nu estimeze „un timp acum”.

Surse de la Palatul Victoria au declarat pentru Europa Liberă că premierul și-ar dori ca legea privind certificatul verde sau Covid să fie adoptată până de Crăciun.

De acord cu ministrul PSD al Sănătății este și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care spune că „acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, punând astfel egal între biserică și spațiile care oferă servicii vitale.

Teza sa a fost preluată imediat de ministrul Sănătății, infecționistul Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Bănescu a declarat după întâlnirea de la Templul Coral că accesul în biserică „nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta”.

Bănescu susține că în biserică regulile sunt respectate și că se vor „respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

De asemenea, el s-a referit și la acei reprezentanți ai clerului „care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei”.

Dar spune despre ei că ar fi minoritari și, implicit, nerelevanți, pentru că „nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate.”

Cu toate acestea, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a recidivat recent, urmat de mii de oameni, punând din nou sub semnul întrebării însăși existența pandemiei și temeinicia măsurilor luate de autorități la pelerinajul de Sfântul Andrei, unde a slujit la sfârșitul lunii noiembrie fără mască de protecție și luând în derâdere tot ce ține de pandemia de Covid.

El a lansat și un atac la adresa Comisiei Europene, răspândind o știre falsă care a pus stăpânire în aceste zile pe rețelele sociale privind așa-zisa renunțare la sărbătoarea de Crăciun. „Aceeași entitate europeană care cere obligativitatea acestui act (certificat verde - n.r.) a emis recomandarea de a da uitării cuvântul Crăciun.”

La pelerinaj, ierarhul a fost urmat de mii de oameni din toată țara. „Şi mie mi se plâng oamenii. Trebuie să avem în toate o prudență, o logică, un discernământ. Dacă vaccinul acesta ar fi 100% binefăcător nu aş avea nimic împotrivă. Nici firma nu şi-l asumă", a spus ÎPS Teodosie pe 2 martie lansând încă un fake-news.

Și el s-a plâns de posibilitatea introducerii certificatului Covid în biserici, la fel ca reprezentanții cultelor care au participat la întâlnirea de la Templul Coral, spunând că ar fi un abuz și semn al unui stat totalitar.

„Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat care nu are dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A condiționa pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a așeza certificatul deasupra lui Dumnezeu. Când un stat vrea să stăpânească cele lui Dumnezeu e semnul limpede că începe statul totalitar.”

Teologul și jurnalistul Paul Palencsar speră ca Statul să nu impună Bisericii certificatul verde, iar cea din urmă să se arate demnă de încrederea care i-a fost acordată.
Teologul și jurnalistul Paul Palencsar speră ca Statul să nu impună Bisericii certificatul verde, iar cea din urmă să se arate demnă de încrederea care i-a fost acordată.

„Din păcate, există clerici care instigă la nerespectarea regulilor de siguranță anti-Covid și la nevaccinare. Rămân regretabile și rușinoase cazurile celor doi preoți din județul Botoșani, care au alungat din biserici credincioșii vaccinați. Totuși, acestea sunt excepții, deviații flagrante de la modelul iubirii hristice. Biserica Ortodoxă Română, în larga ei întindere, respectă măsurile anti-Covid. Însuși patriarhul Daniel a afirmat vaccinarea sa anti-Covid, îndemnând credincioșii la ascultare față de medici”, spune teologul și jurnalistul Paul Palencsar.

Palencsar spune că, dacă Statul nu va impune Bisericii certificatul verde, atunci aceasta va fi însăși „dovada încrederii cu care societatea onorează instituția Bisericii și modul ei de organizare”, de care, la rându-i, Biserica trebuie „să se arate vrednică de cinstea care i se dăruiește, în continuare contribuind activ și înțelept la lupta pe care cu toții o ducem împotriva virusului ucigaș.”

Octavian Jurma: Poziția BOR arată că nu este mai presus de orice altă afacere din România

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că solicitarea BOR ca biserica să fie exceptată de la aplicarea certificatului verde, așa cum a fost ea argumentată de Vasile Bănescu, „demonstreaza că BOR nu este mai presus de orice altă afacere din România”.

În opinia lui Jurma poziția Bisericii ar fi de înțeles „dacă mandatul său primar ar fi să facă profit la fel ca orice restaurant, club sau magazin”.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma: „BOR demonstrează că nu este mai presus de oricare altă afacere din România.”
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma: „BOR demonstrează că nu este mai presus de oricare altă afacere din România.”

Poziția Bisericii Ortodoxe din România, spune Jurma, este în contrast izbitor cu cea a Bisericii Ortodoxe din Grecia, unde Sfântul Sinod a combătut activ prin intermediul preoților dezinformarea antivaccinare și a promovat activ vaccinarea, pentru ca, recent, același Sinod să ceară certificat verde pentru intrarea în biserică.

Octavian Jurma amintește că biserica și medicina au fost întotdeauna „aliate în alinarea suferinței trupului în așteptarea mântuirii și că Isus însuși a demonstrat generozitatea Tatalui prin numeroase gesturi de vindecare” iar „Biblia ne cere explicit să avem încredere în medic și să nu îl nu îl ispitim pe Dumnezeu refuzând sfatul medicilor și să îi cerem să se ocupe personal de problemele noastre.”

În opinia sa, în același contrast se află și guvernul României în comparație cu restul țărilor din Europa și din întreaga lume, alegând să plaseze România în izolare în „marșul său negaționist”.

„Nici măcar Brazilia nu ne mai însoțește pe acest drum”, remarcă cercetătorul.

„Cel mai trist este că acest refuz fățiș al Bisericii de a nu pune interesul turmei pe care o păstorește deasupra intereselor sale materiale va fi folosit ca un precedent pentru ca și alte activități non-esențiale să ceară statut privilegiat și să îl primească”, spune Octavian Jurma.

El atrage atenția că „poziționându-se de partea negaționiștilor în acest război pe care îl ducem pe două fronturi, unul cu pandemia și al doilea cu negarea pandemiei, Biserica rămâne o parte din problemă în loc să devină o parte din soluție”.

Pentru cercetătorul Octavian Jurma este cu atât mai greu de înțeles atitudinea BOR cu cât Biserica a înmormântat recent 25.000 de români care au murit de la debutul valului 4. „Dacă lor nu le pasă de suferința celor pe care-i păstoresc, atunci cum ne putem aștepta ca politicienilor să le pese?”.

Bani pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult

La întâlnirea reprezentanților noului guvern cu cei ai cultelor a fost adusă în discuție și problema banilor pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult, a anunțat Guvernul după întâlnirea cu reprezentanții cultelor.

Guvernul Cîțu a redus în luna februarie cu 89% (28 milioane de lei) față de anul 2020 (248 milioane de lei) bugetul alocat în acest an pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult. În schimb, Secretariatul General al Guvernului a oferit bani Bisericii prin trei programe, suma cumulată ajungând la peste 760 de milioane de lei. Au crescut, astfel, salariile personalului de cult, de la 731,95 milioane de lei în 2020 la 749,25 milioane de lei în 2021. De asemenea, a crescut bugetul epntru personalul din învățământul teologic cu 33% față de 2020.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG