„Toți cei șapte piloni ai securității și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial”, a declarat luni șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, Rafael Grossi, în fața Consiliului Guvernatorilor AIEA cărora le-a prezentat raportul de activitate al agenției pe anul trecut.
Grossi a spus că s-a întâlnit pe 28 mai la Kaliningrad cu Alexei Lihașev, șeful companiei nucleare de stat ruse Rosatom, pentru a discuta despre posibilitatea repornirii instalației.
Ambele părți în conflict au acuzat-o pe cealaltă că a lansat atacuri cu drone și rachete asupra centralei.
AIEA continuă să monitorizeze, să evalueze și să comunice impactul războiului din Ucraina asupra siguranței și securității instalațiilor nucleare ale Ucrainei.
„Situația de la centrala nucleară Zaporizhzhya rămâne precară. Toți cei șapte piloni ai siguranței și securității nucleare au fost compromisi total sau parțial. La începutul lunii aprilie, Centrala Nuclear-Electrică Zaporojie a suferit atacuri directe pentru prima dată în aproape un an și jumătate.
Aceste atacuri au încălcat primul dintre cele cinci principii concrete pentru protejarea CNE Zaporojie pe care le-am prezentat pentru prima dată Consiliului de administrație în urmă cu un an. Atacurile și deconectarea frecventă a liniilor electrice din afara amplasamentului din cauza activității militare creează o situație gravă, pe care am descris-o Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite la 25 aprilie, în cea de-a șaptea astfel de informare a corpului”, a spus Grossi.
Probleme legate de personal, inspecția de rutină și întreținerea structurilor, sistemelor și componentelor de siguranță, fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare, precum și aranjamentele de urgență la fața locului continuă să fie o provocare și să prezinte riscuri pentru siguranța nucleară și securitatea centralei, a spus șeful AIEA.
Din aprilie, toate cele șase unități de reactoare sunt oprite la rece, așa cum a recomandat AIEA, pentru a spori siguranța centralei.
Numai că misiunea de asistență a agenției ONU nu are acces la unele zone importante pentru siguranța și securitatea nucleară a centralei și nici la discuții cu personalul relevant, avertizează Grossi. „Acest lucru provoacă Agenția să facă evaluări imparțiale și stabile ale situației în raport cu cei șapte piloni și limitează capacitatea noastră de a furniza în mod continuu o confirmare clară că cele cinci principii concrete sunt păstrate”, a spus el.
AIEA și-a menținut prezența continuă la celelalte patru centrale nucleare din Ucraina.
Echipele AIEA continuă să raporteze lanțuri de aprovizionare compromise pentru piese de schimb și niveluri ridicate de stres în rândul personalului centralelor.
De la ultima ședință a Consiliului, toate rotațiile personalului agenției la toate centralele ucrainene s-au desfășurat conform planificării și fără întârzieri. Au fost desfășurate în total 24 de misiuni cuprinzând 45 de membri ai personalului agenției.
De la începutul războiului, 47 de livrări de echipamente în valoare de peste 9,4 milioane de euro au ajuns la 18 organizații din Ucraina.
Agenția a continuat să furnizeze programul său de asistență medicală după inundațiile din regiunea Herson. „În plus, am pregătit o propunere pentru prima fază a sprijinului Agenției privind siguranța și securitatea surselor radioactive în Ucraina. Raportul privind siguranța nucleară, securitatea și garanțiile în Ucraina este în fața Consiliului”, a anunțat Grossi.
El a spus că AIEA este recunoscătoare celor 30 de state donatoare și Uniunii Europene pentru contribuțiile lor extrabugetare care sprijină toate activitățile agenției legate de Ucraina.