Linkuri accesibilitate

Israel: Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Centrul de comandă Hamas găsit sub spitalul de copii din Gaza


Medici și pacienți în spitalul Al-Shifa vineri, 10 noiembrie.
Medici și pacienți în spitalul Al-Shifa vineri, 10 noiembrie.

Cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al-Shifa, „nu mai funcționează ca un spital”, a transmis directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Israelul susține că a ajutat la evacuarea a 100 de pacienți, însă partea palestiniană reclamă bombardamente intense.

Ziua 38 de război | Sumarul principalelor evenimente

  • Israelul anunțase că a fost de acord să ajute la evacuarea copiilor din spitalul Al-Shifa, dar oficiali din Ministerul Sănătății din Gaza și oameni refugiați acolo spun că bombardamente de lângă spital, care ar fi rămas fără curent și alte provizii critice
  • Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a transmis anterior că există 1.500 de pacienți la spitalul al-Shifa, 1.500 de angajați și peste 15.000 de refugiați.
  • Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a continuat să respingă apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului în Gaza, spunând că lupta împotriva Hamas va continua „cu toată forța noastră”.

Actualizare 22:00 - IDF: Centrul de comandă al Hamas găsit sub spitalul de copii din Gaza

Purtătorul de cuvânt al IDF Contraamiralul Daniel Hagari a spus luni că unitatea de comando Shayetet 13 de elită a marinei și Brigada 401 blindată au percheziționat Spitalul Rantisi din orașul Gaza, care tratează copii, și că agenții Hamas au fost adăpostiți acolo.

Armata israeliană a filmat și are dovezi care arată că acolo au fost ținuți ostatici, a spus Hagari, citat de Times of Israel.

„Sub spital, la subsol, am găsit un centru de comandă și control al Hamas, veste cu bombă sinucigașă, grenade, puști de asalt AK-47, dispozitive explozive, RPG-uri și alte arme, computere, bani etc.”, a spus Hagari. într-o conferință de presă în limba engleză.

„Am găsit și semne care indică faptul că Hamas a ținut ostatici aici”, a spus el. „În plus, am găsit dovezi că teroriştii Hamas s-au întors de la masacrul [din sudul Israelului] din 7 octombrie la acest spital, printre altele, după ce au măcelărit israelieni în casele lor”, a spus Hagari. „Hamas se ascunde în spitale. Astăzi, vom arăta acest lucru lumii”, a spus el.

Actualizare 20:00 - Ministrul israelian al apărării: Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Hamas a „pierdut controlul” asupra Fâșiei Gaza și a spus că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) „avansează până la fiecare punct” pentru a captura orașul Gaza.

„Nu există nicio forță a Hamas capabilă să oprească IDF. IDF avansează în fiecare punct. Organizația Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Teroriştii fug spre sud. Civilii jefuiesc bazele Hamas. Nu au încredere în guvern”, a spus Gallant citat de The Times of Israel.

Actualizare 19:00 - UNRWA: Depozitul de combustibil al agenției palestiniene pentru refugiați s-a golit

Depozitul de combustibil al agenției palestiniene pentru refugiați din Gaza (UNRWA) s-a golit și nu va mai putea să aprovizioneze spitalele, să golească canalizările și să furnizeze apă potabilă, a declarat luni șeful acesteia.

Șeful agenției, comisarul general Philippe Lazzarini, le-a spus donatorilor luni că a golit un ultim depozit de combustibil de la granița israeliană care conținea rezerve strategice.

O solicitare adresată armatei israeliene de a-l completa a rămas fără răspuns, a spus el. „Acest rezervor este acum gol”, a spus Lazzarini pentru Reuters.

UNRWA spune că adăpostește aproape 800.000 de oameni, sau aproximativ jumătate din numărul total de palestinieni care și-au părăsit casele de la începutul campaniei militare israeliene care survine atacului Hamas din 7 octombrie.

Actualizare 17:00 - Șeful UE pentru ajutor umanitar cere pauze „însemnate”

Șeful UE pentru ajutor umanitar a cerut luni pauze „însemnate” în luptele din Gaza și livrări urgente de combustibil pentru a menține spitalele funcționale.

„Este urgent să definim și să respectăm pauzele umanitare”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai blocului, la Bruxelles.

„Trebuie să intre combustibil. După cum ați putut vedea, mai mult de jumătate dintre spitalele din Fâșia Gaza au încetat să funcționeze, în primul rând din cauza lipsei de combustibil, iar combustibilul este extrem de necesar.”

Cele 27 de țări ale UE au emis duminică o declarație în care spun că spitalele „trebuie protejate” și condamnă Hamas pentru că folosește unitățile medicale și civilii ca „scuturi umane”.

Blocul a cerut „pauze umanitare imediate” pentru a permite ajutorul disperat pe teritoriul asediat, iar „aceste pauze trebuie să fie semnificative” se spune în declarație.

„În primul rând, acestea trebuie anunțate cu mult înainte de implementare, astfel încât organizațiile să se poată pregăti să le exploateze. În al doilea rând, ele trebuie să fie clar definite în timp”, se mai spune în document.

Actualizare 16:00 - Armata israeliană spune că este atacată de Hamas din direcția spitalului al-Quds din orașul Gaza

Armata israeliană a publicat imagini care aractă un membru Hamas cu un lansator de grenade propulsat de rachete.

„Lansatot de grenade și arme de calibru mic au fost îndreptate către soldați din direcția spitalului al-Quds din orașul Gaza. Împușcarea a fost efectuată de o echipă teroristă care se încorporase într-un grup de civili la intrarea în spital. Soldații au identificat o echipă teroristă cu două lansatoare RPG printre civili. În urma împuşcăturii efectuate de terorişti, un tanc a fost avariat”, spune armata israeliană (IDF).

Spitalul al-Quds
Spitalul al-Quds


„Soldații au tras înspre teroriști. În timpul schimbului de focuri, civili au fost văzuți părăsind clădirea spitalului, iar alți teroriști care au ieșit din clădirile adiacente s-au ascuns printre ei și s-au alăturat tentativei de atac. După ce teroriștii au tras RPG-uri, s-au întors să se ascundă în spital”, scrie IDF.

Armata israeliană susține că în incident a ucis „aproximativ 21 de teroriști” și că nu au existat victime israeliene.

„Acest incident este un alt exemplu al abuzului continuu al Hamas asupra structurilor civile, inclusiv a spitalelor, pentru a efectua atacuri”, scrie IDF.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian Eylon Levy a distribuit imaginile pe rețelele de socializare și a descris acțiunile Hamas ca „bolnave”.

„Au tras în trupele noastre și apoi s-au retras în spital. I-am ucis”, scrie Levy, citat de The Guardian.

Locația și momentul filmării nu au fost verificate în mod independent.

Actualizare 15:30 - Memoriu al oficialilor de la Departamentul de Stat în care critică Casa Albă pentru că „nu ține cont de viețile palestinierilor”

O sută de oficiali guvernamentali americani de la departamentul de stat și agenția internațională de dezvoltare au semnat un memoriu intern în care critică Casa Albă pentru că „nu ține cont de viețile palestinienilor” și că și-a arătat „nedorința de a detensiona” războiul Israel-Hamas.

Nota, obținută de Axios și preluată de The Guardian, oferă o privire asupra opoziției interne intense față de strategia lui Joe Biden în război.

Președintele SUA și-a menținut un sprijin ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra după atacul Hamas din 7 octombrie, în timp ce a cerut un ajutor umanitar mai mare pentru civilii palestinieni din enclava asediată.


Nota, despre care Axios spune că a fost organizată de un „diplomat junior” din cadrul departamentului de stat, îl acuză pe Biden că nu a reușit să contracareze „crimele de război” israeliene din Gaza. Documentul spune că administrația Biden „și-a dublat asistența militară neclintită acordată [guvernului israelian] fără linii roșii clare sau acționabile”.

Potrivit lui Axios, nota a fost trimisă biroului de politici al departamentului de stat pe 3 noiembrie printr-un canal aprobat în cadrul agenției, care permite exprimarea unor îndoieli private cu privire la politica oficială a guvernului. Acest gen de comunicare permite diplomaților să ridice obiecții la strategia departamentului de stat fără teama de represalii și a fost înființat în urma războiului din Vietnam ca o formă de control și echilibru intern, dar rolul lor este eminamente unul privat.

Actualizare 15:00 - Semiluna Roșie: Evacuarea spitalului al-Quds a eșuat din cauza bombardamentelor

Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că încercarea de evacuare a spitalului al-Quds a eșuat din cauza „continuării bombardamentelor”, scrie The Guardian.

Societatea Semilunii Roșii din Palestina a scris pe rețelele de socializare că încercarea de a ajunge la spitalul al-Quds de la Khan Younis pentru a evacua pacienții a fost abandonată din cauza „continuării bombardamentelor și împușcăturilor”.

„Convoiul de evacuare al Semilunii Roșii, însoțit de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, s-a întors după ce a pornit astăzi de la Khan Younis către spitalul al-Quds. Convoiul a fost nevoit să se întoarcă din cauza condițiilor periculoase din zona Tal al-Hawa, unde se află spitalul, în condițiile bombardamentelor și împușcăturilor continue, iar personalul medical, pacienții și însoțitorii acestora sunt încă prinși în spital fără alimente, apă sau electricitate.”

Actualizare 13.30 - Aproximativ 600 de de pacienți, 500 de angajați medicali și circa 2.500 de persoane refugiate rămân blocate în spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Gaza, aflat într-o zonă asediată de armata israeliană, scrie Al Jazeera, care îl citează pe directorul spitalelor din Gaza, Mohamed Zaqout.

Raportarea este mai mică decât cea din weekend, când oficialii din Gaza transmiteau că aproximativ 1.500 de pacienți, 1.500 de lucrători medicali și 7.000 de persoane strămutate se adăposteau în incinta spitalului.

Persoane din interior spun că în jurul spitalului se află lunetiști israelieni, în timp ce Israelul a transmis că a oferit o trecere sigură celor care au dorit să plece din incintă.

Conform sursei citate, un oficial ONU a transmis, sub protecția anonimatului, că pacienții din spital au nevoie de proceduri speciale pentru a fi evacuați, inclusiv de ambulanțe echipate care să îi poată transporta la spitale din Egipt.

Israelul spune că a ajutat la evacuarea de pacienți din Al-Shifa, partea palestiniană contestă

Oficialii israelieni spun că au ajutat la evacuarea a 100 de pacienți din spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, dar oameni adăpostiți acolo și oficiali ai Ministerului Sănătății, reclamă bombardamente intense în jurul unității medicale, transmite Associated Press (AP).

„Sunt afară, nu departe de porți”, a spus Ahmed al-Boursh, un rezident care se adăpostește acolo, citat de agenția de presă.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a spus pentru CNN, a afirmat că „aproximativ 100” de oameni au fost evacuați din spital și că Israelul a creat coridoare sigure.

Subsecretarul Ministerului Sănătății, Munir al-Boursh, a declarat însă că în jurul spitalului au fost desfășurați lunetişti israelieni, pregătiți să lanseze focul asupra a tot ceea ce mișcă.

Israelul susține, fără a prezenta dovezi, că Hamas ar avea un post de comandă sub spital și în interiorul acestuia, afirmație contestată de oficialii palestinieni și de cei adăpostiți în unitatea medicală.

Organizațiile medicale și umanitare internaționale au atras atenția cu privire la situația în care se află cel mai mare spital din Gaza. Ultimul generator al spitalului ar fi rămas fără combustibil sâmbătă, ducând la moartea a trei prematuri și a altor patru pacienți, potrivit Ministerului Sănătății și alți 36 de bebeluși riscă să moară.

Armata israeliană a transmis că a furnizat peste 300 litri de combustibil lângă Shifa pentru un generator de urgență care alimentează incubatoarele pentru bebeluși prematuri și că ar fi coordonat livrarea cu oficialii spitalului, dar că Hamas ar fi împiedicat livrarea comnustibilului.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf al-Qidra, citat de AP, a contestat afirmațiile și a declarat pentru postul tv Al Jazeera că combustibilul nu va fi suficient pentru a funcționa generatorul o oră.

Directorul OMS spune că Al-Shifa, cel mai mare spital din Fâșia Gaza, „nu mai funcționează ca un spital”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a scris pe platforma de social media X că organizația reușit în sfârșit să ia legătura ci spitalul Al-Shifa duminică, care se află într-o situație critică.

Timp de trei zile unitatea medială ar fi fost fără electricitate, apă și cu conexiuni foarte slabe la comunicații, ceea ce a împiedicat ca organizațiile internaționale să poată contacta staff-ul medical de acolo.

„Situația este groaznică și periculoasă”, a scris în noaptea de duminică spre luni Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a menționat că Al-Shifa „nu mai funcționează ca un spital”.

Cel mai mare spital din Gaza nu poate fi contactat. Al doilea a rămas fără combustibil

Societatea de Semilună Roșie din Palestina a anunțat duminică că spitalul al-Quds din Fâșia Gaza este „scos din funcțiune și nu mai este operațional”. Societatea de Semilună Roșie transmite că „încetarea serviciilor se datorează epuizării combustibilului disponibil și întreruperii alimentării cu energie electrică”.

Asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că a pierdut comunicarea cu contactele sale de la principalul spital din Gaza, Al-Shifa.

OMS transmite că are „îngrijorări grave” legate de siguranța personalului și a pacienților de acolo, prinși în capcană de luptele din jurul spitalului.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că există încă 1.500 de pacienți la spitalul al-Shifa, împreună cu 1.500 de personal medical și între 15.000 și 20.000 de persoane care caută adăpost.

Premierul israelian a respins apelurile de încetare a focului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaționale tot mai mari pentru încetarea focului. El a spus că lupta Israelului pentru a zdrobi militanții Hamas aflați la guvernare în Gaza va continua cu „toată forța”, potrivit AP.

O încetare a focului ar fi posibilă numai dacă toți cei 239 de ostatici deținuți de militanții din Gaza sunt eliberați, a declarat Netanyahu într-un discurs televizat sâmbătă seara, în timp ce luptele de aproape au izbucnit în jurul celui mai important spital din inima orașului Gaza.

„Războiul împotriva Hamas avansează cu toată forța și are un singur scop, acela de a câștiga. Nu există alternativă la victorie”, a spus Netanyahu.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG