Linkuri accesibilitate

ALDE nu votează moțiunea. Ciolacu, atac la ”soluțiile imorale”


Liderii PSD și ALDE, cândva parteneri la guvernare, acum în poziții antagonice
Liderii PSD și ALDE, cândva parteneri la guvernare, acum în poziții antagonice

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat joi seară că partidul său nu va vota moțiunea de cenzură a PSD, motivată de decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea în parlament pentru alegerea primarilor în două tururi.

„Nu putem să votăm o moțiune care să împiedice trecerea la alegerea primarilor în două tururi. De aceea nu ne asociem acestei moțiuni de cenzură”, a anunțat președintele ALDE, la televiziunea publică, citat de Mediafax.

Cu toate acestea, el crede că moțiunea are toate șansele să treacă în parlament și că ”alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.

Intenția lui Tăriceanu de a nu susține moțiunea de cenzură, anunțată de interimarul de la șefia PSD, nu a rămas nesancționată de Marcel Ciolacu, care a lansat joi seara un atac la adresa PMP și ALDE, pe care le-a numit partide ”mici și nesemnificative” și ”mici soluții imorale”. Ultima dintre sintagme este o ironie implicită la adresa liderului fondator al PMP, Traian Băsescu, cândva președinte al Partidului Democrat și al țării. În 2004, Alianța DA, din care făcea parte și PD, a făcut un compromis, cooptând la guvernare Partidul Umanist Român, condus de Dan Voiculescu. În ianurie 2005, Traian Băsescu s-a delimitat de formațiunea care-l ajutase să obţină puterea, spunând despre alianța cu Voiculescu, turnător deconspirat la Securitate, că a reprezentat ”soluția imorală”.

Și ALDE a fost până de curând partenerul PSD la guvernare, până când Călin Popescu Tăriceanu a întors armele împotriva fostului premier și președinte PSD, Viorica Dăncilă, ieșind de la guvernare și lansând atacuri extrem de dure la adresa fostului partener de care s-a delimitat, PSD extrăgând la rându-i parlamentari ai ALDE care să ajute guvernul Dăncilă să păstreze puterea.

”Nu ne e teamă nici de anticipate, nici de alegerea primarilor în două tururi”, a spus Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că nu ar fi afectat de lipsa de sprijin din partea fostului partener de guvernare al PSD.

”Am văzut și reacția ALDE și PMP, a celor două partide mici și nesemnificative în sondaje, cu o frică extraordinară de alegeri anticipate. Niște soluții imorale. Vechile soluții imorale”, a spus Ciolacu referindu-se la foștii parteneri din ALDE cărora le-a amintit că au stat la guvernare alături de PSD trei ani și jumătate.

Ciolacu a spus că, în opinia sa, moțiunea de cenzură va trece iar președintele Iohannis va trebui să cheme partidele la consultări ”pentru crearea unei noi majorități”, anulând astfel teza declanșării anticipatelor.

”Nu are nicio logică. Nu ne dorim alegeri alegerea în două tururi pentru că nu poți să schimbi regulile în timpul jocului. E o decizie a CCR, o recomandare a Comisiei de la Veneția, care devine decizie a CCR. Nu există în Europa să se fi schimbat înaintea alegerilor legislația electorală. PSD nu se teme nici de alegeri anticipate, nici de alegerile în două tururi. Cel mai mult se tem cei de la ALDE și PMP. Nu este un lucru fatal. S-a cântat o perioadă prohodul PSD și nu s-a reușit”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că a decis să angajeze răspunderea Guvernului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Imediat după anunțul premierului, liderii UDMR au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură a PSD dar că nu intenționează să intre la guvernare.

XS
SM
MD
LG