Linkuri accesibilitate

Guvernul își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


Guvernul în ședința săptămânală

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că a decis să angajeze răspunderea Guvernului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Ludovic Orban a spus că este „vital” ca primarii să fie aleși cu jumătate plus unu din voturile cetățeni, pentru ca ei să aibă legitimitate.

Ludovic Orban a amintit și de proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, inițiat de PNL în urmă cu doi ani, despre care a spus că nu mai are nicio șansă să fie readus în discuție.

Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de Cod Electoral pentru a împiedica introducerea în plen și adoptarea în Camera Deputaților. Ca tare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului”, a declarat Orban.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o îmbunătățire a procesului electoral, a argumentat Orban.

Premierul a mai spus că Guvernul trebuie să își asume riscul angajării răspunderii în Parlament, pentru că are obligația de a interveni acolo unde lucrurile nu merg corect.

Discuțiile de până acum au vizat două variante: angajarea răspunderii în Parlament sau ordonanța de urgență (OUG).

Varianta ordonanței de urgență a fost considerată prea riscantă și cu șanse să fie atacată de Opoziție, au declarat pentru Europa Liberă surse din Guvern.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG