Linkuri accesibilitate

Guvernul își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi


Guvernul în ședința săptămânală

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că a decis să angajeze răspunderea Guvernului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Ludovic Orban a spus că este „vital” ca primarii să fie aleși cu jumătate plus unu din voturile cetățeni, pentru ca ei să aibă legitimitate.

Ludovic Orban a amintit și de proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, inițiat de PNL în urmă cu doi ani, despre care a spus că nu mai are nicio șansă să fie readus în discuție.

Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de Cod Electoral pentru a împiedica introducerea în plen și adoptarea în Camera Deputaților. Ca tare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului”, a declarat Orban.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o îmbunătățire a procesului electoral, a argumentat Orban.

Premierul a mai spus că Guvernul trebuie să își asume riscul angajării răspunderii în Parlament, pentru că are obligația de a interveni acolo unde lucrurile nu merg corect.

Discuțiile de până acum au vizat două variante: angajarea răspunderii în Parlament sau ordonanța de urgență (OUG).

Varianta ordonanței de urgență a fost considerată prea riscantă și cu șanse să fie atacată de Opoziție, au declarat pentru Europa Liberă surse din Guvern.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG