Mergi la vot? Iată ce e în secția de votare:
La aceste alegeri, vor lucra aproximativ:
- 38.000 de președinți și locțiitori ai Birourilor secțiilor,
- circa 140.000 de membri ai Birourilor respective,
- circa 19.000 de operatori de calculator, care vor scana documentele alegătorilor la intrarea în secție.
Toți sunt plătiți cu sume cuprinse între 240 lei și 330 lei pe zi.
La aceștia se adaugă mii de observatori independenți, ai celor 80 de ONG-uri acreditate în acest sens de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Mergi la vot? Iată ce ar fi bine să știi:
Alegerile locale și europarlamentare implică și zeci de mii de oameni în roluri de membri ai secțiilor de votare, operatori pe calculator și observatori.
Vor fi aproximativ 200.000 de persoane în angrenajul celor aproape 19.000 de secții de votare din țară pentru alegerile locale și europarlamentare.
Numărul este aproape similar cu cel al candidaților la cele două tipuri de alegeri, de peste 207.000 de persoane, așa cum a scris Europa Liberă pe 4 iunie.
Cum s-a votat la alegerile precedente
În fiecare an din cei peste 32 care au trecut de la organizarea primelor alegeri locale libere, unul din trei primari din România a fost socialist. PSD, în diferitele sale variante de nume, a pierdut doar un rând de alegeri, cele din 2020 – și acelea la limită. Cine a condus marile orașe începând din 1992? Europa Liberă a scris aici:
După Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, soldat primul cu 40 de milioane de victime, al doilea - cu 70 de milioane, Europa strigat: „Niciodată!” Așa s-a născut una dintre cele mai ingenioase construcții politice din istoria omenirii, Uniunea Europeană. Iar pacea durează de 80 de ani. Cum au votat europenii în ultimii 30 de ani vedeți aici:
Europa Liberă îți amintește: 30 de motive pentru care trebuie să mergi la vot
18 milioane de români – tineri, părinții și bunicii lor – sunt așteptați duminică, 9 iunie la vot. Dar de ce ar face-o? Europa Liberă a scotocit în propria arhivă după motive. Sunt subiecte care v-au înfuriat sau v-au întristat). Deschideți link-urile. Merită.