41 de președinți ai consiliilor județene
Cele mai puține candidaturi sunt pentru funcția de președinte de consiliu județean - 275 la nivel național.
13 dintre ei, cei mai mulți, se bat pentru șefia Consiliului Județean Maramures. Cei mai puțini, doar patru, sunt în Dâmbovița și reprezintă PSD, Alianța Dreapta Unită, AUR și PNL.
Partidele cu cei mai mulți candidați la șefia consiliilor județene sunt PSD și PNL, câte 39 fiecare. În două județe - Ilfov și Timiș - cele două partide au candidat comun.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are 38 de candidați în cursa pentru președinția unui consiliu județean - nu are candidați în Harghita, Satu Mare și Suceava.
Partidul România Socialistă are candidați în județele Galați și Neamț, iar Partidul Socialist Român are un candidat la Brăila.
Votul pentru consiliile județene
10.729 de români s-au înscris pe listele de consilieri județeni. Reprezintă 48 de partide și alianțe, plus candidați independenți, iar cei mai mulți, 1.568, sunt de la PNL.
Cei mai puțini candidați, 154 sunt în Teleorman. Locuitorii din Maramureș vor regăsi pe listele pentru consilieri județeni 471 de candidați, cei mai mulți din țară.
UDMR nu are candidați doar în Transilvania, ci și în Gorj.
Alianța PSD-PNL are candidați comuni doar în două județe - Ilfov și Timiș.
Alte 21 de formațiuni politice au candidați doar într-un județ.
Votul pentru consiliile locale
Sunt 184.496 de candidați pentru consiliile locale din țară. Plus alți 494 pentru Consiliul General al Capitalei.
Cei mai mulți candidați la un consiliu local sunt în municipiul Galați - 335. Reprezintă 14 partide plus doi candidați independenți. Cei mai puțini candidați la un consiliu local sunt în două comune din Mureș și una din Harghita, câte 11 de fiecare.
Partidul cu cele mai multe candidaturi la consiliile locale este PSD, urmat de PNL.
Există și patru formațiuni politice care au doar un singur candidat, pe liste de consilieri locali, în întreaga țară: Liga pentru Unificarea Patrioților, Partidul Patrioților Qanon, Partidul Oamenilor Credincioși și Partidul Noua Dreaptă.
În cinci localități din Harghita, pe listele de candidați pentru consiliul local sunt doar reprezentanți de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).
Mergi la vot? Iată ce candidați sunt:
Un sfert dintre candidații la alegerile locale - 51.438 - sunt de la Partidul Social Democrat (PSD).
Pe locul doi sunt liberalii (PNL), cu aproape 51.000.
Sunt două formațiuni politice cu doar un singur candidat în toată țara - Alianța pentru Unitatea Romilor și Liga pentru Unificarea Patrioților.
Pe liste se regăsesc și alianțe făcute ad hoc, la nivel local. În orașul Cehu Silvaniei, județul Sălaj, sunt 16 candidați de la alianța PSD - PRO România.
Alianța PNL - Pro România are 14 candidați în comuna Bogdand, județul Satu Mare.
Alinața PSD-PNL, înființată în primăvara acestui an, are 843 de candidați în întreaga țară.
Principalele localități în care cele două partide merg cu același candidat sunt municipiile Brașov, Timișoara, Bacău și Gheorgheni (județul Harghita), precum și în toate cele șase sectoare din Capitală.