Cine votează
Un număr de 18.978.908 de români au drept de vot, conform Autorității Electorale Permanente (AEP) care coordonează alegerile în România.
Dintre aceștia, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar aproape 960.000 locuiesc cu acte în străinătate.
Dintre românii din țară, peste 1 milion au între 18 și 22 de ani, conform datelor AEP, adică vor fi la primul vot.
De altfel, 4,18 milioane dintre cei cu drept de vot sunt tineri de 18-34 de ani, mai mulți decât cei cu vârsta de peste 65 de ani.
Cinci buletine de vot
Cinci buletine de vot primește azi fiecare alegător, la secția de votare.
Pentru alegerile locale sunt patru buletine. Votul este pentru: primarul localității (sau al sectorului, în cazul Bucureștiului), membrii consiliului local/municipal, președintele Consiliului Județean (CJ) sau primarul general (în cazul Bucureștiului), componența CJ (Consiliului General, în cazul Bucureștiului).
Al cincilea buletin de vot este pentru alegerile europarlamentare, pentru care alegătorii desemnează formațiunea ai cărei candidați/candidatul independent pe care îi/îl va trimite în Parlamentul European. România va avea 33 de eurodeputați în următoarea legislatură.
Votul, între 07:00 și 22:00
Votul de azi are loc în intervalul orar 7.00-22:00, când președintele biroului electoral al secției declară votarea încheiată. În situații de urgență, votul se poate prelungi până la 23:59.
Pentru alegerile locale, cetățeanul poate vota doar în localitatea în care are domiciliul sau reședința și doar la secție de votare la care este arondat. Dacă se află în altă localitate și nu are viză de flotant, de exemplu, poate vota doar la alegerile europarlamentare pe liste suplimentare.
Vot pentru primari
Pentru funcția de edil s-au înscris 11.386 de candidați de la 100 de partide, alianțe și candidați independenți.
În mediul rural, sunt 9.776 de candidaţi, iar pentru orașe sunt 1.610 candidaţi.
În cel mai important oraș al țării, municipiul București, sunt nouă candidați - șapte de la partide și alianțe, și doi candidați independenți.
În toată țara, cei mai mulți candidați pentru primării vin de la PSD - 2.900.
În 134 de localități, alegerile sunt între un candidat și... nimeni, pentru că nu e decât un singur aspirant. Cele mai multe situații de acest fel sunt în județele Harghita și Covasna, iar candidații sunt de la UDMR.
PSD are 36 de candidați care aleargă singuri în cursa spre fotoliul de primar - cei mai mulți în Olt și Ialomița - patru localități din fiecare județ.
În cinci localități din Giurgiu există un singur pretendent la funcția de primar și este liberal.
În alte cinci localități din țară, Slatina-Timiș (județul Caraș Severin), Estelnic, (Covasna), Oncești (Maramureș), Ghindari (Mureș) și Vălcani (Timiș), unicul candidat la primărie este independent.