Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.
Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.

Alegeri 2024. Primăria Capitalei: Nicușor Dan-44%, Gabriela Firea-25%. PSD/PNL-54% la europene. Popularii Europeni, pe primul loc în PE

Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare, iar primarul general Nicușor Dan a câștigat alegerile locale la București - acestea sunt principalele rezultate ale alegerilor din 9 iunie 2024.

De ce este ziua de astăzi atât de importantă

06:02 9.6.2024

Alegeri europarlamentare - pentru ce votezi

Cetățenii Uniunii Europene (UE) aleg 720 de membri ai Parlamentului European (europarlamentari) din toate statele membre, în funcție de populația fiecărei țări.

Astfel, Germania va trimite cei mai mulți parlamentari la Bruxelles/Strasbourg: 96 de eurodeputați, în timp ce Luxemburg, Cipru și Malta vor avea doar câte șase fiecare. România va avea 33.

9 iunie 2024, alegeri locale și europarlamentare în România. Secție de vot din sectorul 3, București.
9 iunie 2024, alegeri locale și europarlamentare în România. Secție de vot din sectorul 3, București.

Democrația europeană are câteva ciudățenii, una dintre ele fiind faptul că nu există de fapt un demos european, ci 27 - ceea ce înseamnă că, deși alegerile sunt numite „europene”, ele sunt de fapt contestate de partide politice naționale, cum ar fi social-democrații germani (SPD) sau conservatorii spanioli din Partido Popular (PP).

Însă, odată ce deputații europeni sunt aleși - de pe listele naționale - ei tind să facă parte din familii sau grupuri politice transeuropene.

06:01 9.6.2024

Alegeri europarlamentare

Alegerile europarlamentare au loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și au început deja, de pe 6 iunie. Se încheie pe 9 iunie.

Sunt, conform estimărilor, aproximativ 370 de milioane de alegători cu drept de vot. Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 71% dintre respondenți intenționează să voteze.

La ultimele alegeri, în 2019, prezența la vot la nivelul întregii UE a fost de 50,7%. Aceste cifre au fost considerate bune - a fost pentru prima dată de când au fost introduse alegerile directe pentru Cameră, în 1979, când această cifră a crescut efectiv, întrerupând o tendință abisală de scădere constantă a ratelor de participare electorală.

06:01 9.6.2024

Cine votează

Un număr de 18.978.908 de români au drept de vot, conform Autorității Electorale Permanente (AEP) care coordonează alegerile în România.

Dintre aceștia, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar aproape 960.000 locuiesc cu acte în străinătate.

Dintre românii din țară, peste 1 milion au între 18 și 22 de ani, conform datelor AEP, adică vor fi la primul vot.

De altfel, 4,18 milioane dintre cei cu drept de vot sunt tineri de 18-34 de ani, mai mulți decât cei cu vârsta de peste 65 de ani.

06:01 9.6.2024

Cinci buletine de vot

Cinci buletine de vot primește azi fiecare alegător, la secția de votare.

Pentru alegerile locale sunt patru buletine. Votul este pentru: primarul localității (sau al sectorului, în cazul Bucureștiului), membrii consiliului local/municipal, președintele Consiliului Județean (CJ) sau primarul general (în cazul Bucureștiului), componența CJ (Consiliului General, în cazul Bucureștiului).

Al cincilea buletin de vot este pentru alegerile europarlamentare, pentru care alegătorii desemnează formațiunea ai cărei candidați/candidatul independent pe care îi/îl va trimite în Parlamentul European. România va avea 33 de eurodeputați în următoarea legislatură.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG