Incidente în campania electorală
Campania electorală a luat sfârșit sâmbătă dimineață (8 iunie), la ora 07:00, iar în timpul ei, spune purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 şi posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156.
„Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 şi europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%”, a declarat Monica Dajbog.
Potrivit MAI, din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare şi 158 nu s-au confirmat.
160 de sesizări nu au fost de competenţa MAI, aşa că au fost transmise altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene.
Cine păzește alegerile?
În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi mobilizaţi, la nivelul întregii ţări, pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot, a anuntat sâmăbătă reprezentantul MAI. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.
Alegeri europarlamentare - pentru ce votezi
Cetățenii Uniunii Europene (UE) aleg 720 de membri ai Parlamentului European (europarlamentari) din toate statele membre, în funcție de populația fiecărei țări.
Astfel, Germania va trimite cei mai mulți parlamentari la Bruxelles/Strasbourg: 96 de eurodeputați, în timp ce Luxemburg, Cipru și Malta vor avea doar câte șase fiecare. România va avea 33.
Democrația europeană are câteva ciudățenii, una dintre ele fiind faptul că nu există de fapt un demos european, ci 27 - ceea ce înseamnă că, deși alegerile sunt numite „europene”, ele sunt de fapt contestate de partide politice naționale, cum ar fi social-democrații germani (SPD) sau conservatorii spanioli din Partido Popular (PP).
Însă, odată ce deputații europeni sunt aleși - de pe listele naționale - ei tind să facă parte din familii sau grupuri politice transeuropene.
Alegeri europarlamentare
Alegerile europarlamentare au loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și au început deja, de pe 6 iunie. Se încheie pe 9 iunie.
Sunt, conform estimărilor, aproximativ 370 de milioane de alegători cu drept de vot. Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 71% dintre respondenți intenționează să voteze.
La ultimele alegeri, în 2019, prezența la vot la nivelul întregii UE a fost de 50,7%. Aceste cifre au fost considerate bune - a fost pentru prima dată de când au fost introduse alegerile directe pentru Cameră, în 1979, când această cifră a crescut efectiv, întrerupând o tendință abisală de scădere constantă a ratelor de participare electorală.