Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.
Nicușor Dan în timpul discursului de după anunțarea exit-pollurilor pentru Primăria Capitalei.

Alegeri 2024. Primăria Capitalei: Nicușor Dan-44%, Gabriela Firea-25%. PSD/PNL-54% la europene. Popularii Europeni, pe primul loc în PE

Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare, iar primarul general Nicușor Dan a câștigat alegerile locale la București - acestea sunt principalele rezultate ale alegerilor din 9 iunie 2024.

De ce este ziua de astăzi atât de importantă

07:00 9.6.2024

Este ora 7:00. A început votul pentru alegerile locale și europene

Secție de votare deschisă în Sectorul 6, București.
Secție de votare deschisă în Sectorul 6, București.

Sunt aproape 19.000 de secții de vot în România. Votul durează până la ora 22.00. La nevoie, șefii secțiilor de votare pot prelungi votul până la ora 23.59. Pentru alegerile europarlamentare, cetățenii cu drept de vot vor avea de ales între 16 partide și alianțe sau candidați independenți.

La alegerile locale se poate vota doar în localitatea de reședință iar alegătorii trebuie să prezinte documente care să dovedească șederea în localitate. Pot vota cei care au obținut reședința prin viza de flotant sau dacă s-au înregistrat în Registrul Electoral.

La alegerile europarlamentare, se poate vota în afara localității de domiciliu, prin înscrierea pe listele suplimentare.

Alegătorii vor primi la secția de votare cinci buletine de vot:

  • pentru alegerile europarlamentare;
  • pentru alegerea primarului din localitate
  • pentru alegerea președintelui de Consiliu Județean
  • pentru alegerea Consiliului Județean
  • pentru alegerea Consiliului Local al localității

Alegătorii din București vor primi cinci buletine de vot:

  • pentru alegerile europarlamentare
  • pentru alegerea primarului primarului Capitalei
  • pentru alegerea primarului de sector
  • pentru alegerea Consiliului Municipal
  • pentru alegerea Consiliului Local de sector
06:08 9.6.2024

Vot în străinătate

Votul în străinătate - numai pentru alegerile europarlamentare - se desfășoară pe toate fusurile orare, astfel încât durează 34 de ore. Primele secții deschise sunt cele din Noua Zeelandă, ultimele - cele din Canada și de pe Coasta de Vest a Statelor Unite (luni, 10 iunie, ora 08.00 ora României).

În străinătate sunt organizate 915 secţii de votare în străinătate. Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit.

Votarea în secțiile de vot din străinătate începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 22:00. Președinții secțiilor de vot pot decide prelungirea votului până la ora 23:59 dacă sunt persoane care stau la rând și nu reușesc să voteze până la ora 22:00.

06:02 9.6.2024

Incidente în campania electorală

Campania electorală a luat sfârșit sâmbătă dimineață (8 iunie), la ora 07:00, iar în timpul ei, spune purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 şi posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156.

„Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 şi europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit MAI, din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare şi 158 nu s-au confirmat.


160 de sesizări nu au fost de competenţa MAI, aşa că au fost transmise altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene.

06:02 9.6.2024

Cine păzește alegerile?

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi mobilizaţi, la nivelul întregii ţări, pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot, a anuntat sâmăbătă reprezentantul MAI. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.

9 iunie 2024 - alegeri locale și europarlamentare în România. Secție de vot din București, sectorul 3
9 iunie 2024 - alegeri locale și europarlamentare în România. Secție de vot din București, sectorul 3

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG