Mergi la vot? Iată ce ar fi bine să știi:
Alegerile locale și europarlamentare implică și zeci de mii de oameni în roluri de membri ai secțiilor de votare, operatori pe calculator și observatori.
Vor fi aproximativ 200.000 de persoane în angrenajul celor aproape 19.000 de secții de votare din țară pentru alegerile locale și europarlamentare.
Numărul este aproape similar cu cel al candidaților la cele două tipuri de alegeri, de peste 207.000 de persoane, așa cum a scris Europa Liberă pe 4 iunie.
Mergi la vot? Iată ce e în secția de votare:
La aceste alegeri, vor lucra aproximativ:
- 38.000 de președinți și locțiitori ai Birourilor secțiilor,
- circa 140.000 de membri ai Birourilor respective,
- circa 19.000 de operatori de calculator, care vor scana documentele alegătorilor la intrarea în secție.
Toți sunt plătiți cu sume cuprinse între 240 lei și 330 lei pe zi.
La aceștia se adaugă mii de observatori independenți, ai celor 80 de ONG-uri acreditate în acest sens de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Mergi la vot? Iată ce candidați sunt:
Un sfert dintre candidații la alegerile locale - 51.438 - sunt de la Partidul Social Democrat (PSD).
Pe locul doi sunt liberalii (PNL), cu aproape 51.000.
Sunt două formațiuni politice cu doar un singur candidat în toată țara - Alianța pentru Unitatea Romilor și Liga pentru Unificarea Patrioților.
Pe liste se regăsesc și alianțe făcute ad hoc, la nivel local. În orașul Cehu Silvaniei, județul Sălaj, sunt 16 candidați de la alianța PSD - PRO România.
Alianța PNL - Pro România are 14 candidați în comuna Bogdand, județul Satu Mare.
Alinața PSD-PNL, înființată în primăvara acestui an, are 843 de candidați în întreaga țară.
Principalele localități în care cele două partide merg cu același candidat sunt municipiile Brașov, Timișoara, Bacău și Gheorgheni (județul Harghita), precum și în toate cele șase sectoare din Capitală.
Votul pentru consiliile locale
Sunt 184.496 de candidați pentru consiliile locale din țară. Plus alți 494 pentru Consiliul General al Capitalei.
Cei mai mulți candidați la un consiliu local sunt în municipiul Galați - 335. Reprezintă 14 partide plus doi candidați independenți. Cei mai puțini candidați la un consiliu local sunt în două comune din Mureș și una din Harghita, câte 11 de fiecare.
Partidul cu cele mai multe candidaturi la consiliile locale este PSD, urmat de PNL.
Există și patru formațiuni politice care au doar un singur candidat, pe liste de consilieri locali, în întreaga țară: Liga pentru Unificarea Patrioților, Partidul Patrioților Qanon, Partidul Oamenilor Credincioși și Partidul Noua Dreaptă.
În cinci localități din Harghita, pe listele de candidați pentru consiliul local sunt doar reprezentanți de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).