Linkuri accesibilitate

Exit-poll alegeri Franța | Macron pierde majoritatea în Parlament, extrema dreaptă pe locul trei


Partidul președintelui francez nu a obținut majoritatea în Parlament, un rezultat sub așteptări. Imagine generică cu Emmanuel Macron.
Partidul președintelui francez nu a obținut majoritatea în Parlament, un rezultat sub așteptări. Imagine generică cu Emmanuel Macron.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen.

Coaliţia prezidenţială Ensemble! va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de 289 de mandate pentru a deţine majoritatea.

Blocul de stânga Nupes va avea 131, conform rezultatelor alegerilor de duminică din Franţa, anunţate de ministerul francez de Interne.

Pe locul trei se află Rassemblement National, cu 89 de locuri, în timp ce Les Republicains are 61.

În Adunarea Naţională vor mai fi 22 de deputaţi diverşi de stânga, zece diverşi de dreapta, zece regionalişti, patru diverşi de centru şi trei din partea Union des Democrates şi des Independants.

Un deputat va fi al dreptei suveraniste şi unul care nu aparţine niciunei mişcări.

Reconquête!, partidul de extremă dreapta al lui Eric Zemmour, nu a obţinut niciun mandat.

Prezență la urne mai mică decât în primul tur

Conform AFP, noua Adunare Naţională va număra 215 femei (37,26%) şi 362 de bărbaţi (62,74%), procentul reprezentat de femei fiind mai mic decât în 2017, când era 39%.

Rata de participare la vot a fost duminică de 46,23 la sută, mai mare decât în 2027 (42,64 la sută), dar mai mică decât în 2012 (55,4).

Alegerile au fost marcate şi de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenţa la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

După apariția primelor rezultate, care oferă taberei preşedintelui Emmanuel Macron doar o majoritate relativă, ministrul economiei Bruno Le Maire a declarat că „va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie" pentru a acţiona.

„Este o situaţie fără precedent", a recunoscut Bruno Le Maire pe canalul France 2, minimalizând în acelaşi timp amploarea eşecului şi insistând asupra „grupului majoritar" format în jurul şefului statului,„singura forţă capabilă să guverneze Franţa".

Preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.

„Am luat notă de rezultatele ce indică faptul că alegătorii din a şasea circumscripţie din Finistere (vestul Franţei) au ales-o ca deputată pe contracandidata mea" Mélanie Thomin, a spus Ferrand într-o scurtă declaraţie de presă.

Liderul opoziţiei de stânga, Jean-Luc Mélenchon, a estimat duminică seara că pierderea majorităţii absolute în Adunarea Naţională de către coaliţia preşedintelui Macron a fost „mai presus de toate eşecul electoral" al preşedintelui francez.

Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii.

Marine Le Pen a fost realeasă deputată.

XS
SM
MD
LG