Linkuri accesibilitate

Candidatul pro-european Vasil Terziev a câștigat primăria Sofiei


Vasil Terziev, candidatul „Uniți pentru Sofia” (PP-DB și Salvați Sofia) la Primăria Sofia din Bulgaria, a câștigat peste 50% din voturi, conform exit-poll-urilor.
Vasil Terziev, candidatul „Uniți pentru Sofia” (PP-DB și Salvați Sofia) la Primăria Sofia din Bulgaria, a câștigat peste 50% din voturi, conform exit-poll-urilor.

Candidatul „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democrată” (PP-DB) și „Salvați Sofia” Vasil Terziev a fost ales oficial primar al Sofiei cu 175.044 de voturi, potrivit deciziei Comisiei Electorale Municipale bulgare.

După numărarea a 99,78% din voturi, Terziev a fost votat cu 48,17%. Candidata socialistă Vania Grigorova, cnominalizată de o largă coaliție prorusă condusă de BSP și „Levitsa”, a obținut 46,92% din voturi. Diferența dintre cei doi candidați este mai mică de 2%.

În primul tur, Terziev a obținnut 31,8% din voturi, iar Grigorova 21,6% din voturi.

Al doilea tur a fost organizat pe 5 noiembrie, după ce niciunul dintre ei nu a atins 50% în primul tur de săptămâna trecută.

Candidatul GERB - partidul fostului prim-ministru Boyko Borisov - nu a reușit să ajungă în turul al doilea, punând astfel capăt celor 18 ani în care partidul de centru-dreapta a deținut primăria din Sofia.

Liderul GERB, Boyko Borisov, făcuse apel la alegători să îl aleagă pe Terziev.

Pe de altă parte, GERB pare să înregistreze rezultate solide în multe orașe din Bulgaria, conform serviciului bulgar al RFE/RL.

Rezultatele oficiale sunt așteptate spre seară.

Oficialii bulgari au întrerupt folosirea aparatelor automate de vot

După primul tur de scrutin din 29 octombrie, din cauza a peste 15% buletine de vot invalide - potrivit unei analize independente a rezultatelor oficiale - oficialii bulgari au anulat votul automat.

Cinci partide politice au acuzat că votul electronic ar putea fi manipulat și au cerut retragerea aparatelor din secțiile de vot.

Comisia Electorală Centrală (CIK) a decis în favoarea lor și a anulat votul automat, stârnind proteste, aruncând administrația electorală în haos și încordând legăturile coaliției de guvernământ a țării.

Decizia a venit cu 36 de ore înainte de deschiderea urnelor din 5 noiembrie.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România în milioane de povești. La mulți ani!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
XS
SM
MD
LG