Linkuri accesibilitate

Adrian Hatos. „Rezultatul și prezența mare la vot reprezintă o declarație anti-PSD. S-a trezit vigilența civică, adormită în 2016”


Adrian Hatos, sociolog, profesor la Universitatea Oradea
Adrian Hatos, sociolog, profesor la Universitatea Oradea

Adrian Hatos, profesor de sociologie la Universitatea din Oradea, este de părere că s-au produs schimbări radicale în rândul electoratului, iar votul masiv în diaspora și considerabil și în țară, pentru niște alegeri cu rezultat anticipat, arată că ambele confruntări electorale din 2019 sunt replica electoratului anti-PSD care nu a votat în 2016. „S-a trezit vigilența civică, după trei ani de guvernare PSD, în primul rând a decrețeilor, care reprezintă generația care are alergie la autoritarism”, spune prof. Adrian Hatos. Greșeala PSD a fost, în opinia sa, că nu a încercat să aducă electorat nou de partea sa, a continuat cu discursul agresiv și populist, pentru a-i asigura pe baroni că politica la PSD nu se schimbă.

Europa Liberă.Cum vă explicați cele aproape un milion de voturi din diaspora?

Este o formă de atașament față de România, dar, pe de altă parte, și o modalitate simplă și la îndemână de a influența politicile din România. A ajuns un fenomen, care a crescut ca un bulgăre de zăpadă.

Adrian Hatos. „Începând cu alegerile prezidențiale din 2014 s-a schimbat ceva. Nu atunci a fost declicul, atunci a fost prima manifestare a unui anumit tip de conștiință civică, de responsabilitate cetățenească. Au conștientizat că pot conta ca votanți în România. Este o formă de atașament față de România, dar, pe de altă parte, și o modalitate simplă și la îndemână de a influența politicile din România. A ajuns un fenomen, care a crescut ca un bulgăre de zăpadă. Este, evident, un fenomen. Are legătură și cu faptul că li s-au oferit mai multe secții de votare.”

Europa Liberă. Față de 2014, este un număr considerabil mai mare în diaspora. Cum vă explicați, din perspectiva faptului că, de data aceasta, nu a mai existat în campania electorală încrâncenarea din confruntarea Iohannis-Ponta?

Dar ce nu s-a înțeles a fost cât de antipatic a devenit PSD-ul.

Adrian Hatos. „Am o explicație, incompletă, pentru că, în primul rând, trebuie ținut cont de modificările demografice. De la an la an, și la fiecare ciclu electoral, structura de votanți s-a schimbat. O comparație cu electoratul din urmă cu 20 de ani ne arată modificări radicale. Și în România, participarea a fost mare, pentru că era anticipată o victorie detașată și lejeră a lui Klaus Iohannis. Dar ce nu s-a înțeles a fost cât de antipatic a devenit PSD-ul. Nu Viorica Dăncilă, ci PSD.”

Europa Liberă. Această prezență mare la alegeri prezidențiale cu rezultat știut, cum spuneți, ca și cea de la alegerile europarlamentare (50%, neobișnuită până atunci pentru astfel de scrutin) se poate spune că este o declarație anti-PSD?

Adrian Hatos. „Este o declarație anti-PSD Dragnea, și Dăncilă, dar este împotriva PSD-ului care a câștigat alegerile în 2016. Cel care a făcut politicile din următorii trei ani. Amintiți-vă, când am avut alegerile câștigate cu cel mai mare procent (peste 50%)? În 2016. Care a fost stratagema PSD atunci?

Europa Liberă. A fost o campanie ternă, în care s-a vorbit doar despre programul economic de guvernare al PSD. Au descurajat participarea la vot?

Adrian Hatos. „Au adormit vigilența. Nu a făcut nimic atunci PSD pentru a asmuți resentimentele multora față de partid. Imediat, a urmat OUG 13, care nu fusese anunțată în niciun fel. Atentatul lor la separația puterilor în stat nu a fost anticipat. Dacă ar fi fost declarate aceste intenții, prezența ar fi fost mult mai mare, însă electoratul anti-PSD era dezamăgit de guvernările USL și ce a urmat.”

Europa Liberă. Iar anul acesta la cine s-a trezit spiritul civic mai puternic?

Au trezit generația decrețeilor (cei născuți în anii 1967-1970 n.r.) Este și cea mai numeroasă generație a României, și cea mai civică. Este generația care a făcut revoluția și, statistic, crede cel mai mult în democrație și domnia legii, în pluripartidism. Are alergie la autoritarism.

Adrian Hatos. „După măsurătorile pe care le cunosc, au trezit generația decrețeilor (cei născuți în anii 1967-1970 n.r.) Este și cea mai numeroasă generație a României, și cea mai civică. Este generația care a făcut revoluția și, statistic, crede cel mai mult în democrație și domnia legii, în pluripartidism. Are alergie la autoritarism. Nu știm ce vine după aceea, dacă sunt mai orientați spre autoritarism. Generațiile vârstnice, de pildă, care votează cu PSD, sunt mai puțin sensibile la democrație.”

Europa Liberă. În interiorul țării ați observat schimbări importante în modul de a vota?

Adrian Hatos. „Desigur. În Moldova este șocant ce se întâmplă. Este fieful captiv al PSD. Dar, să nu idilizăm. Este posibil ca în această regiune să fie un no combat al baronilor partidului, care nu sunt de acord cu dominația filialelor din sudul țării și, probabil, nici nu au cum să preia controlul asupra partidului. Pe de altă parte, cred că nici participarea electoratului fidel PSD-ului nu mai este la fel de entuziastă.”

Este șocant ce se întâmplă în Moldova. Este posibil ca în această regiune să fie un no combat al baronilor partidului, care nu sunt de acord cu dominația filialelor din sudul țării și, probabil, nici nu au cum să preia controlul.

Europa Liberă. Poate că aceste fiefuri sunt și depopulate? Poate de aici s-a plecat masiv în diaspora? Prezența la vot la alegerile prezidențiale nu mai este de peste 70-80% ca pe vremuri în Olt sau Teleorman.

Adrian Hatos. „Aceasta ar fi o schimbare structurală. Trebuie văzute rezultatele finale. Însă, există regiuni unde chiar s-a schimbat opțiunea politică. S-a produs un balans către alte partide, chiar în Moldova. Acolo s-au produs mișcări.

Oamenii au avut timp să afle că o parte din problemele lor și viața lor necăjită are la origine indiferența PSD și lipsa de politici pentru ei. Poate au avut posibilitatea să afle din rețelele de familie, de la rudele plecate în Spania și în Italia, că PSD nu a făcut nimic pentru ei.

Oamenii au avut timp să afle că o parte din problemele lor și viața lor necăjită are la origine indiferența PSD și lipsa de politici pentru ei. Poate au avut posibilitatea să afle din rețelele de familie, de la rudele plecate în Spania și în Italia că PSD nu a făcut nimic pentru ei. Ce a încercat PSD să facă acum a fost să limiteze pierderea maximală pe care o aveau. Au încercat să securizeze un număr cât mai mare de voturi, fără să încerce să aducă voturi din altă parte. Dacă vă uitați la discursul lor, nu li s-au adresat și altor membri ai electoratului. Nu au încercat să aducă din electoratul USR, de pildă. Au continuat cu o campanie agresivă, populistă, în care au reluat temele guvernării de după 2017. Impresia mea a fost că nu i-a preocupat decât să-i liniștească pe baroni, că linia politică nu se schimbă. A fost un discurs doar pentru interiorul PSD. Rezultatul slab, probabil că va duce la o discuție internă și sunt curios dacă nu cumva aripa aflată acum la conducere va rămâne la butoane, cu Viorica Dăncilă sau cu altcineva, caz în care fractura cu alte partide, cum este ProRomânia, se va croniciza. Acesta este un lucru foarte serios pe stânga, pentru că, astfel, PSD nu mai poate crește”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG