Retorica președintelui Trump își dorește să indice imparțialitate, dar cele întreprinse de șeful executivului american sunt menite să-l sprijine pe actualul premier Benjamin Netanyahu.
Acesta se află într-o situație mai dificilă decât în ciclurile anterioare din cauza acuzațiilor de corupție și abuz de putere care s-au acumulat. Trump a mutat ambasada americană la Ierusalim și recent a recunoscut suveranitatea israeliană asupra Podișului Golan. Netanyahu a spus într-un interviu publicat sâmbătă că el a fost factorul determinant pentru aceste opțiuni ale Washingtonului, dacă mai era nevoie să o afirme. El a plusat chiar, în același context, arătând că dacă va fi reales, Israelul va anexa teritorii ocupate din Cisiordania, punând astfel capăt – cel puțin declarativ - unei opțiuni cu care cochetase, cea a două state separate: Israel și Palestina.
Evreii americani nu sunt nici ei – cum este și cazul populației Israelului – o masă omogenă politic. Dar în timp de electoratul israelian înclină către dreapta, evreii americani sunt în poporție de 75% de stânga, votând de obicei cu democrații. În America trăiesc 5,5-6 milioane de evrei. Cei mai în vârstă continuă să se identifice cu politicile generale ale Israelului în Orientul Mijlociu. În rândurile celor tineri însă, opiniiile sunt împărțite, nu doar din rațiuni umanitare, dar și pentru că, în opinia multora, actualele raporturi între evrei și arabi, în regiune au potențial exploziv în timp.
Republicanii încearcă să profite de situație și să atragă spijinul comunității evreiești, mai ales după ce democrați au ezitat să condamne explicit poziții caracterizate drept anti-semite, exprimate de două deputate democrate, ambele musulmane. Pe de altă parte, măsura în care Netanyahu se aliază politic cu Donald Trump deranjează pe mulți evrei americani, care sunt în dezacord cu președintele american în chestiuni interne și nu agreează personalitatea sa conflictuală.
Dar motivul pentru care republicanii sunt atât de aliniați cu politica lui Netanyahu nu vizează în principal sprijinul evreilor, ci al creștinilor evanghelici, blocul electoral cel mai numeros care sprijiniă acum necondiționat Israelul. Realegerea lui Netanyahu, care este considerată probabilă, dar nu sigură, ar fi o veste bună și pentru ginerele lui Trump, Jared Kushner, al cărui preconizat plan de pace este coordonat cu actualul premier.