Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat miercuri după-amiază desfăşurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, înainte de termen.
„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie”, a declara Rishi Sunak în faţa reședinței Downing Street 10.
„Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a adăugat el și a făcut o trimitere la războiul din Ucraina: „Aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece”.
Scrutinul, care era programat inițial în toamnă, este considerat unul riscant pentru conservatorii săi, aflaţi în sondaje mult în urma opoziţiei laburiste şi care riscă astfel să piardă guvernarea după ce au fost 14 ani la putere.
Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%.
Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer.
Liderul Partidului Laburist a declarat că alegerile naționale din iulie ar oferi țării o oportunitate de a pune capăt „haosului” guvernului conservator al premierului Rishi Sunak.
„Indiferent ce se mai spune și ce se mai face, această oportunitate de schimbare este ceea ce reprezintă aceste alegeri. Un vot pentru Partidul Laburist este un vot pentru stabilitate - economică și politică, o politică ce calcă mai ușor pe toate viețile noastre; un vot pentru a opri haosul. Este timpul pentru schimbare”, a declarat Keir Starmer.
El a spus că laburiștii au un plan pe termen lung pentru reconstrucția Marii Britanii, care va oferi stabilitate economică, va reduce timpii de așteptare în serviciile de sănătate, va securiza frontierele naționale și va reduce facturile la energie.
Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi, în timp ce conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord încheiat cu acest stat african.
Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile.
Anunţul său privind data desfăşurării alegerilor vine în aceeaşi zi când s-a anunţat că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din raportările din ultimii aproape trei ani.
Surse: Agerpres, Reuters
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.