Linkuri accesibilitate

Alegeri Moldova. Rezultate preliminare: Maia Sandu este președinte


Maia Sandu este creditată ca fiind următorul președinte al Moldovei.
Maia Sandu este creditată ca fiind următorul președinte al Moldovei.

Moldovenii și-au ales președintele în al doilea tur de scrutin, dintre pro-occidentala Maia Sandu și actualul președinte pro-rus Igor Dodon.

UPDATE 2: După numărarea a 99,86% din procesele verbale ale secțiilor de vot, Maia Sandu are 57,63% din voturi, în timp ce Igor Dodon a strâns 42,37%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE: După numărarea a 90% din procesele verbale ale secțiilor de vot din Moldova (fără diaspora), Maia Sandu are 51,4% din voturi, iar Igor Dodon 48,6%, conform datelor Comisiei Electorale Centrale.

Un exit-poll realizat la Chișinău de organizația Watch-Dog o dă câștigătoare pe Maia Sandu, cu 54,7%, față de Igor Dodon care este creditat doar cu 45,3%. Sondajul realizat telefonic se bazează deocamdată doar pe voturile din Moldova, fără să țină cont de voturile din diaspora, care însă au fost masiv în favoarea Maiei Sandu, în primul tur.

Un alt exit-poll, realizat de Intellect Group, o dă câștigătoare tot pe Maia Sandu, cu 54,8%, față de Igor Dodon cu doar 45,2%. Nici acest sondaj nu ține cont de voturile din diaspora.

Rezultatul acestor alegeri este decis de voturile din diaspora. Duminică, au fost cozi la votul din secțiile organizate în străinătate, inclusiv la București. Prezența a fost mai mare ca în primul tur – 48,44% în Moldova și 52,44% cu tot cu voturile din diaspora, conform cifrelor Comisiei Electorale Centrale de la ora 21.00. În total, au votat peste 1,6 milioane de moldoveni.

Rezultatele oficiale pot fi urmărite în timp real pe pagina Comisiei Electorale Centrale.

Toate evoluțiile zilei au fost urmărite de Europa Liberă.

Alegerile de duminică au fost doar cel mai recent capitol dintr-un război politic pentru viitorul Moldovei: se apropie de Uniunea Europeană sau este atrasă și mai aproape de Moscova?

În primul tur, Maia Sandu a câștigat scrutinul cu 4%, contrazicând toate sondajele de la Chișinău, care îl dădeau pe Igor Dodon cu un avans de 10%. În 2016, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu cu sub 5%, în niște alegeri în care au existat acuzații de fraudă.

„Aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au sărăcit și care v-au alungat de acasă”, a declarat Maia Sandu la ieșirea de la vot. Ea a făcut apel la angajații instituțiilor statului, spunând că nu trebuie să „se lase folosiți în scheme de fraudare a alegerilor”, după ce a afirmat, în timpul campaniei, că autoritățile locale ar fi presate să-l sprijine pe Igor Dodon.

Igor Dodon a spus că a votat „pentru pace”, pentru „justiție socială” și pentru „valorile creștine”. „Trebuie să menținem relații bune cu Uniunea Europeană și cu Rsuia”, a spus el.

„Dacă o să mai fie Dodon, toți au să plece din țară”, a spus pentru Europa Liberă o femeie din Sîngerei, un oraș de lângă Chișinău.

„Ce mi-a plăcut la Dodon acești patru ani e că s-a plimbat prin lume. Dodon a mers prin regiunile Moldovei. A vizitat oamenii, toată țara. A făcut multe lucruri: gândiți-vă la relațiile cu Rusia, care este principala piață pentru produsele moldovenești”, a spus un susținător al lui Igor Dodon.

Igor Dodon a candidat promovând ideea de „stabilitate” și posibilitatea sa de a obține împrumuturi și favoruri de la Moscova. El a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, în timpul căreia peste 55.000 de moldoveni s-au infectat, iar 1.300 au murit.

Maia Sandu și-a centrat campania pe lupta anticorupție și pe legăturile sale strânse cu Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG