Linkuri accesibilitate

Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.
Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.

Alegeri parlamentare - procesele verbale, 100% numărate | Șapte partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT

Cine vor fi următorii 136 de senatori și 329 de deputați ai României? Europa Liberă continuă astăzi analiza alegerilor parlamentare. Găsiți pe site-ul nostru știri, reportaje, analize, grafice, dezbateri video și multe altele. 

Informațiile momentului, pe scurt:

06:01 1.12.2024

Peste 30 de partide și alianțe, în cursa pentru Parlament

Viitorul Parlament va fi alcătuit din 465 de membri: 329 de deputați și 136 de senatori. Românii pot alege din 31 de partide și alianțe politice și 19 organizații ale minorităților naționale, cărora li se adaugă candidați independenți.

Fiecare român va primi două buletine de vot, unul pentru alegerile pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Va alege o formațiune politică – în dreptul căreia figurează lista cu candidații acesteia pentru un loc de senator / parlamentar – sau un candidat independent.

În cazul partidelor, primii din listă sunt și cei cu cele mai mari șanse de a obține un mandat. În cazul candidaților independenți, doar numele acestora apare în căsuța de pe buletinul de vot.

Peste 30 de partide și alianțe politice, dar și 19 organizații ale minorităților, sunt în cursa pentru Senat și Camera Deputaților. Lor li se adaugă și candidați independenți.

Votul din țară începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. În caz că la ora închiderii urnelor mai sunt persoane care așteaptă, votarea se poate prelungi până la ora 23:59.

Pentru românii din străinătate, votarea a început încă de sâmbătă, 31 noiembrie, și se încheie tot duminică, la ora locală 21:00

Alegătorii din țară pot vota fie pe listele permanente, în secția unde sunt arondați, fie pe listele suplimentare, însă doar în același județ.

Românii pot vota cu cartea de identitate (simplă, electronică, provizorie) / buletinul de identitate, dar nu și cu pașaportul simplu, ci doar cu cel diplomatic / de serviciu. Cei cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota în țările în care locuiesc.

În România sunt deschise 18.968 de secții de votare, iar în străinătate 951.

Pe listele permanente de vot figurează peste 18 milioane de cetățeni. În Registrul electoral figurează alți aproximativ 1 milion de români, cu domiciliul în străinătate. Ei vor vota pe listele suplimentare.

Prezența la urne – indiferent că votul este exercitat în țară sau în străinătate – se calculează raportat la numărul de persoane din listele permanente.

Poți urmări prezența la vot, în timp real, în următoarea hartă:

XS
SM
MD
LG