Linkuri accesibilitate

Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.
Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.

Alegeri parlamentare - procesele verbale, 100% numărate | Șapte partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT

Cine vor fi următorii 136 de senatori și 329 de deputați ai României? Europa Liberă continuă astăzi analiza alegerilor parlamentare. Găsiți pe site-ul nostru știri, reportaje, analize, grafice, dezbateri video și multe altele. 

Informațiile momentului, pe scurt:

21:18 1.12.2024

Prezența la vot la ora 21:00

Puțin peste 52% este prezența la vot la închiderea urnelor în România. Este un rezultat similar cel al prezenței la vot la turul I al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie 2024.

Numărul femeilor care au votat este aproape egal cu cel al bărbaților.

Cei mai mulți votanți au fost din intervalul de vârstă 45-64 de ani:

Și cei mai mulți alegători au fost din mediul urban:

21:17 1.12.2024

Ce spun liderii principalelor partide după sondajele la ieșirea de la urne

Marcel Ciolacu, președintele social-democraților (PSD), premierul României: „Să ne protejăm identitatea, valorile și credința. Acum să ne concentrăm pe numărarea corectă a fiecărui vot. PSD își va folosi mandatul pentru stabilitatea și echilibrul țării. Rog presa să înțeleagă că nu voi mai face declarații până când nu se termină de numărat și ultimul vot”.

Marcel Ciolacu vorbește cu jurnaliștii imediat după anunțarea exit-pollurile.
Marcel Ciolacu vorbește cu jurnaliștii imediat după anunțarea exit-pollurile.

Ilie Bolojan, liderul interimar al Partidului Național Liberal (PNL): „Mulțumesc celor care ne-au votat în aceste alegeri. Așa cum se va vedea, sunt două categorii de electori: sunt cei care ne-au votat și săptămâna trecută și sunt cei care după ce au văzut direcția reformelor pe care se îndreaptă partidul, au revenit lângă PNL. Tuturor le promitem că nu îi vom dezamăgi. Le mulțumim membrilor, colegior noștri pentru munca lor, îi rugăm să asigure numărătoarea corectă a voturilor. Inevitabil, acum se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. Partidul Național Liberal este dispus să participe la formarea unei astfel de coaliții în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră”.

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, vorbește după anunțarea rezultatelor exit-poll.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, vorbește după anunțarea rezultatelor exit-poll.

Elena Lasconi, președintele Uniunii Salvați România (USR), candidata plasată pe locul II în primul tur al prezidențialelor: „Din ce am văzut la acest exit-poll, cel mai înțelept ar fi să așteptăm numărătoarea de mâine și să le mulțumesc delegaților și să fie vigilenți și să numere fiecare buletin de vot. Azi am fost printre oameni, la Câmpulung (Muscel - unde este primar - n.r.) și mulți m-au luat în brațe și mi-au spus că sunt foarte îngrijorați de ce se întâmplă în țară. M-am rugat apoi pentru pace, pentru înțelegere între noi (...) Noi, uniți putem face minuni. Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația. Noi nu am uitat tancurile lor atunci când ne-au ocupat țara și câtă suferință au adus. Înțeleg supărările, înțeleg frustrările oamenilor. Să dăm mai mult credit elitei intelectuale și culturale din țara asta. Este esențial să facem asta. Prin ceea ce am trecut în aceste zile de coșmar... nu mai este vorba despre candidați și partide, este vorba despre apartenența noastră la NATO și UE. Sunt absolut sigură că, în cele din urmă, adevărul va triumfa. Dumnezeu să binecuvânteze România și La mulți ani, România!”

Elena Lasconi.
Elena Lasconi.

George Simion, președintele AUR: „În acest moment, eroii adevăraţi sunt în secţiile de vot, sunt apărători ai votului românilor într-o duminică în care vocea ţării s-a făcut auzită. Ne-am plâns de multe ori că votează mult prea puţini oameni. Am asistat în ultima săptămână la un veritabil atac asupra democraţiei, asupra libertăţii, asupra valorilor noastre naţionale. Poporul român a vorbit şi clasa politică trădătoare care a încercat să nu audă glasul poporului român, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, sper să o facă, să se potolească din abuzurile pe care le-a pregătit, din gândul că se poate anula voinţa poporului român, din gândul că se poate repeta turul I de scrutin, din gândul că se pot agăţa cu dinţii de putere. Nu credem în exit poll-uri pentru că, aşa cum spuneam duminica trecută, exit poll-urile şi sondajele s-au înşelat şi nu o dată. Credem că valorile noastre naţionale au vorbit şi dragostea noastră de ţară îşi are rădăcinele în curajul, sacrificiul şi demnitatea acestui popor. Astăzi poporul român a votat major pentru forţele suveraniste şi mai mult pohta ce-am pohtit noi încă de la înfiinţarea AUR, acum exact cinci ani, PSD şi PNL sunt scoase de la o guvernare majoritară de votul românilor. (...) Nu am luptat niciodată pentru noi, ci pentru o cauză mai mare: dreptatea, unitatea, demnitatea poporului român. (...) Au spus minciuni despre noi că vrem să ieșim din NATO și UE. Nu vrem să ieșim, dar nu vrem să rămânem în poziția ghiocelului. (...) Soluția e oprirea războiului româno-român. (...) Ani la rândul am fost marginalizați. E timpul nostru să vorbim și să fim ascultați și avem multe, multe de spus. Sistemul a încercat, dar nu a reușit să ne înfrângă.”

21:02 1.12.2024

20:30 1.12.2024

Liderii AUR dau interviuri în așteptarea închiderii urnelor

Și liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) așteaptă momentul în care se vor închide urnele. Doi membri ai partidului - Marius Lulea și Adrian Acsinia - sunt în fața Magazinului București, sediul de campanie al AUR,

Președintele partidului, George Simion, a coborât de la etaj, unde dă interviuri presei.

„La momentul de față nu există o decizie luată în privința guvernării, așteptăm votul de duminica viitoare. Acest vot de duminica viitoare va da o direcție și pentru guvernare și urmează ca, în urma consultărilor cu viitorul președinte, dacă el va fi patriot, să stabilim care este direcția de mers a partidului, adică dacă vom fi sau nu la guvernare.

AUR are un set de proiecte pentru reformarea statului, ce reprezintă o condiție obligatorie pentru formarea guvernului, cum ar fi reforma administrativă cu 300 de parlamentari, reducerea cu două treimi a numărului de instituții, inclusiv primarii, reducerea taxării muncii, debirocratizare, alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Marius Lulea pentru Europa Liberă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG