Peste 30 de partide și alianțe, în cursa pentru Parlament
Viitorul Parlament va fi alcătuit din 465 de membri: 329 de deputați și 136 de senatori. Românii pot alege din 31 de partide și alianțe politice și 19 organizații ale minorităților naționale, cărora li se adaugă candidați independenți.
Fiecare român va primi două buletine de vot, unul pentru alegerile pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Va alege o formațiune politică – în dreptul căreia figurează lista cu candidații acesteia pentru un loc de senator / parlamentar – sau un candidat independent.
În cazul partidelor, primii din listă sunt și cei cu cele mai mari șanse de a obține un mandat. În cazul candidaților independenți, doar numele acestora apare în căsuța de pe buletinul de vot.
Peste 30 de partide și alianțe politice, dar și 19 organizații ale minorităților, sunt în cursa pentru Senat și Camera Deputaților. Lor li se adaugă și candidați independenți.
Votul din țară începe la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00. În caz că la ora închiderii urnelor mai sunt persoane care așteaptă, votarea se poate prelungi până la ora 23:59.
Pentru românii din străinătate, votarea a început încă de sâmbătă, 31 noiembrie, și se încheie tot duminică, la ora locală 21:00
Alegătorii din țară pot vota fie pe listele permanente, în secția unde sunt arondați, fie pe listele suplimentare, însă doar în același județ.
Românii pot vota cu cartea de identitate (simplă, electronică, provizorie) / buletinul de identitate, dar nu și cu pașaportul simplu, ci doar cu cel diplomatic / de serviciu. Cei cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota în țările în care locuiesc.
În România sunt deschise 18.968 de secții de votare, iar în străinătate 951.
Pe listele permanente de vot figurează peste 18 milioane de cetățeni. În Registrul electoral figurează alți aproximativ 1 milion de români, cu domiciliul în străinătate. Ei vor vota pe listele suplimentare.
Prezența la urne – indiferent că votul este exercitat în țară sau în străinătate – se calculează raportat la numărul de persoane din listele permanente.
Poți urmări prezența la vot, în timp real, în următoarea hartă:
De ce sunt importante alegerile parlamentare
Alegerile parlamentare din România au loc o dată la patru ani, aceasta fiind durata mandatelor de senator și deputat.
În acest an, alegerile parlamentare se desfășoară într-un context special. Pe de o parte, au loc de Ziua Națională a României – 1 decembrie.
Pe de altă parte, în paralel se desfășoară procesul de renumărare a voturilor de la turul 1 al alegerilor prezidențiale, care au avut loc în 24 noiembrie. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională. Renumăraraea este coordonată de Biroul Electoral Central și de Birourile Electorale Județene, urmând să se încheie duminică la ora 22.
Parlamentul îndeplinește un rol esential în regimurile democratice. Este puterea legislativă și este una dintre cele trei puteri fundamentale ale statului, alături de puterea executivă și cea judecătorească.
Conform Constituției, este „organul reprezentativ suprem al poporului român si unica autoritate legiuitoare a țării”.
Parlamentul României este unul bicameral, formulă la care a revenit în 1990, fiind compus din Senat (136 de membri) și Camera Deputaților (329 de membri)
Principala sarcină a Camerei Deputaților (camera inferioară a Parlamentului) este de a iniția legi. Senatul – sau camera superioară a Parlamentului – are, de obicei, un rol mai pronunțat de revizuire și moderare a legislației propuse de camera inferioară.
Numărul deputaților și senatorilor este raportat la numărul locuitorilor. Camera Deputaților – camera inferioară a Parlamentului – are o reprezentare de un deputat la 73.000 de locuitori. În total: 329 de deputați.
Norma de reprezentare este mai mare, de un senator la 168.000 de locuitori, rezultând 136 de senatori.
În România, pragul electoral pentru intrarea în Parlament este stabilit prin lege:
- pentru partide politice: cel puțin 5% din voturile valabil exprimate la nivel național;
- pentru alianțe politice: 8% pentru alianțele formate din două partide, 9% pentru alianțele formate din trei partide, 10% pentru alianțele formate din patru sau mai multe partide;
- pentru candidați independenți: un candidat independent trebuie să obțină un număr de voturi egal cu coeficientul electoral din circumscripția în care candidează (adică numărul total de voturi împărțit la numărul de mandate din acea circumscripție).
A început votul în țară
Secțiile de vot pentru alegerile parlamentare din România s-au deschis duminică dimineață, la ora 07:00.
Votarea se va încheia la ora 21:00. Dacă la acea oră sunt încă alegători prezenți, care nu au votat, votarea se poate prelungi, până cel târziu la ora 23:59.
În țară sunt deschise 18.968 de secții de votare, cele mai multe în București - 1.289, și în județele Iași - peste 783, Cluj - 673 și Bihor - 659.
Prezența la urne, la ora 08:00: 2,41%
Prezența la urne, la ora 8, a ajuns la 2,41%. Au votat peste 439.000 de români, atât în țară, cât și în străinătate.
În țară, județele unde s-a înregistrat până acum cea mai mare prezență sunt:
- Olt - 2%
- Ilfov - 1.95%
- Dâmbovița - 1.92%
În toate județele prezența la urne este de peste 1%.