Linkuri accesibilitate

Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.
Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.

Alegeri parlamentare - procesele verbale, 100% numărate | Șapte partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT

Cine vor fi următorii 136 de senatori și 329 de deputați ai României? Europa Liberă continuă astăzi analiza alegerilor parlamentare. Găsiți pe site-ul nostru știri, reportaje, analize, grafice, dezbateri video și multe altele. 

Informațiile momentului, pe scurt:

16:01 1.12.2024

Dolj: Membrii unei comisii de votare cu urna specială au dat câte două buletine de vot de acelaşi fel către zece persoane

Poliţişti de la Secția de Poliţie Rurală Giubega s-au sesizat duminică după ce, în timpul folosirii urnei mobile de la secţia de votare nr. 433 Perişor, mai mulţi cetăţeni au votat de două ori.

„În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a constatat faptul că membrii comisiei de votare cu urna specială, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Radovan, respectiv o femeie în vârstă de 59 de ani, din comuna Perişor, ar fi înmânat câte două buletine de vot (două pentru Senat şi două pentru Camera Deputaţilor) către aproximativ 10 persoane din comuna Perişor, buletinele de vot fiind împerecheate unul în altul”, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj, citați de News. ro.

Membrii unei comisii de votare cu urna specială au înmânat câte două buletine de vot de acelaşi fel către zece persoane, spun polițiștii din Dolj.

Procesul electoral a fost întrerupt după ce un alegător a sesizat că a primit patru buletine de vot, în loc de două.

În momentul în care unul dintre votanţi a realizat că a primit patru buletine de vot şi a restituit două, a fost întrerupt procesul de votare cu urna mobilă, fiind informat Biroul Electoral Judeţean.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă la vot şi continuă cercetările în acest caz.

16:10 1.12.2024

Alegeri parlamentare 2024 | Ora 16:00: 33% prezență la vot la nivel național. Harghita – județul cu cea mai mare prezență

Clasamentul județelor cu prezență mare la alegerile parlamentare s-a schimbat, iar prezența la vot la 16:00 depășește 33%, mai mult decât la alegerile din 2020 sau 2016.

La ora 16:00, județul Harghita este pe primul loc cu 41,61%, urmat de Argeș cu 40%.

Județul Vaslui rămâne pe ultimul loc, cu cea mai slabă prezență la vot – 25.06%.

16:49 1.12.2024

Vot Corect: 100 de sesizări privind nereguli la vot

Peste 100 de sesizări au fost primite prin intermediul platformei online www.votcorect.ro.

O parte semnificativă dintre acestea se referă la continuarea campaniei electorale, în special în mediul online. Unele dintre ele se referă la candidați care au participat la alegerile prezidențiale, ceea ce confirmă confuzia creată de suprapunerea alegerilor.

Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/sesizari.

George Simion, spun administratorii platformei, a organizat astăzi sesiuni live pe TikTok, prin care a îndemnat alegătorii să trimită SMS la un număr de telefon cu textul VOTEZ și să-și declare votul (numărătoare paralelă), ceea ce poate genera o compromitere a secretului votului.

Alegeri parlamentare în România, 1 decembrie 2024. Interiorul unei secții de vot din sectorul 4.
Alegeri parlamentare în România, 1 decembrie 2024. Interiorul unei secții de vot din sectorul 4.

Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor până la ora 13:00 de către observatorii acreditați de organizațiile membre ale Coaliției Vot Corect, prima parte a zilei alegerilor a decurs calm și ordonat.

Observatorii Vot Corect au vizitat în total 171 de secții la deschidere și peste 380 în timpul votării, până la ora 13:00. Deschiderea secțiilor a fost evaluată pozitiv în peste 99% din cazuri. Una singură dintre secțiile observate s-a deschis cu întârziere, iar în două secții observatorii au notat că persoane din afara biroului electoral al secției de votare (BESV) au intervenit în procedura de deschidere a secției de votare.

Votarea a decurs bine sau foarte bine în peste 96% dintre secțiile evaluate de observatori până la ora 13:00.

Brașov, 1 decembrie 2024 - vot pentru alegerile parlamentare.
Brașov, 1 decembrie 2024 - vot pentru alegerile parlamentare.

Printre problemele semnalate de observatori se numără atmosferă tensionată în afara secției de votare (3,7%) și în interior (3,5%) și probleme cu funcționarea SIMPV - sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot(2%).

Persoane neautorizate au fost prezente în 4,4% din secțiile observate, iar persoane din afara birourilor electorale au participat la organizarea votării în 3%.

În șapte cazuri s-a constatat că un alegător a primit mai multe buletine de vot decât avea dreptul, iar în trei cazuri alegătorii au fost asistați în cabina de vot de persoane care nu aveau acest drept. În 4% din cazuri nu toți cei prezenți au putut urmări procesul fără restricții.

Un sfert dintre secțiile vizitate nu au oferit acces independent pentru persoanele cu dizabilități.

Dintre problemele cel mai frecvent semnalate de alegători se numără situaţii în care aceştia nu au putut vota în altă localitate din aceeași circumscripție, deși aveau dreptul. A fost depusă și o sesizare scrisă la Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj pentru a le permite alegătorilor să își exprime dreptul de vot pe liste suplimentare, după ce cel puțin trei alegători au sesizat în mai multe localități că nu au putut vota.

De asemenea, au fost primite sesizări similare și din Constanța, București, Maramureș sau Bistrița Năsăud, unele dintre ele pentru că președinții de secții la vot par să nu cunoască legislația din domeniu.

Dintre sesizările primite la call center, 15% au fost legate de listele electorale, cetățenii având fie întrebări, fie dificultăți în a vota conform procedurilor pentru parlamentare.

Pe lângă aceste restricții, s-a observat și o necunoaștere a regulilor de vot, inclusiv în străinătate, cu privire la circumscripția în care pot vota alegătorii. 12% dintre apelurile din call-center au fost legate de blocarea accesului la procesul electoral, problemă apărută tot în lipsa de informații atât printre votanți, cât și printre personalul din secții. Astfel, 43% din totalul apelurilor au solicitat informații despre procesul electoral.

În mai multe cazuri, observatorii au avut dificultăți să observe. La secția de votare nr 134 din Ghimpați, Giurgiu, observatorul a fost presat să iasă din secție de către președintele secției, iar locțiitorul s-a răstit la observator.

Președintele BESV a argumentat înlăturarea observatorului justificând că ar fi fost suficienți observatori în secție. Observatorii nu au putut observa nici în urma sesizării Biroului Electoral Județean. La secția de votare 372 din Stâlpu (Buzău) observatorului nu i s-a permis să observe procesul și i s-a comunicat că nu poate observa nici numărătoarea voturilor.

În câteva cazuri, observatorii au fost legitimaţi de reprezentanții forțelor de ordine, deși nu există reglementări care să impună astfel de verificări, cum e cazul secției 180 din Sector 2 și secția 120 din Sectorul 2, drept exemple din București.

Într-un caz, observatorul părea că reprezintă un partid politic – observatorul VotCorect a identificat un alt observator acreditat de către Comisariatul pentru Societate Civilă în Moșteni (Teleorman) care a confirmat involuntar că observă din partea PSD.

În prima parte a zilei de 30 noiembrie au fost raportate dificultăți cu privire la scanarea unor pașapoarte în străinătate, care au fost soluționate după informațiile deținute de Vot Corect.

Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro.

Coaliția VotCorect este formată din: Expert Forum (EFOR), CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral.

Code for Romania a dezvoltat aplicația Vote Monitor. În Republica Moldova, platforma colaborează cu Promo-LEX.

17:15 1.12.2024

Peste 6,5 milioane de persoane au votat până la ora 17:00

Din cele 18.008.555 de persoane înscrise la vot, au votat pe liste permanente 6.604.174, pe liste suplimentare 1.022.780, iar cu urna mobilă au votat 96.766.

Topul votanților este menținut de grupa de vârstă 45-64 de ani.

Prezența la vot este aproape cu 12% mai mare decât în 2016 și cu peste 15 procente mai mare decât cea din 2020.

Clasamentul pe județe este același ca la ora 16:00 – în fruntea listei e Harghita, iar cel mai puțin s-a votat în județul Vaslui.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG