Linkuri accesibilitate

Liberalii vor pe liste proprii la alegerile din 2024. Surse: Președintele PNL, candidat la prezidențiale


Liberalii s-au întrunit vineri, la Sinaia, la nivel de Birou Politic Național
Liberalii s-au întrunit vineri, la Sinaia, la nivel de Birou Politic Național

Liberalii au decis vineri să participe la alegerile generale din 2024 cu proprii săi candidați și nu pe liste comune cu social-democrații, actualii lor parteneri de guvernare.

Partidul Național Liberal (PNL) a decis vineri să participe pe liste proprii la alegerile din 2024 și nu în alianță cu Partidul Social Democrat (PSD).

Liberalii au ales calea „prin noi înşine" în alegerile din 2024, în baza unui vot în unanimitate dat de conducerea partidului, întrunită în Birou Politic Național, vineri, la Sinaia.

Decizia a fost confirmată vineri de președintele PNL, Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă susținută după încheierea lucrărilor BPN.

Conducerea PNL a luat această decizie după ce a analizat trei scenarii privind alegerile de anul viitor: participarea pe listă proprie, o alianţă cu PSD sau o coaliţie de dreapta mai largă, scrie News.ro.

Site-ul Digi 24 citează surse politice care susțin că președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-ar fi decis să candideze la alegerile prezidențiale și că anunțul ar fi fost făcut la reuniunea conducerii partidului, de vineri, de la Sinaia.

Potrivit unui sondaj comandat de conducerea partidului, liberalii s-ar afla în urma social-democraților cu peste 12 procente. Sondajul general pe țară arată că PNL ar obține 19%, iar social-democrații 31% .

Ciucă ar fi spus încă din discursul inaugural că PNL trebuie să dea viitorul președinte al României, scrie și G4Media. Președintele PNL ar fi fost întrebat cu privire la acest subiect de un lider PNL în timpul ședinței și a răspuns, retoric, cu subînțeles: „de ce credeți ca sunt aici?”, arată sursa citată.

Nicolae Ciucă a ajuns președinte al PNL după ce fostul președinte al partidului, Florin Cîțu, s-a angrenat într-un conflict deschis cu președintele României, Klaus Iohannis, fost președinte al PNL în perioada în care era premier al României.

Actualul președinte, Nicolae Ciucă este artizanul coaliției de guvernare cu social-democrații.

Înainte de a intra în politică alături de liberali, Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Armatei, iar apoi ministru al Apărării Naționale.

În 2024, în România vor avea loc patru rânduri de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG