„AD a câștigat alegerile”, a spus Luis Montenegro, liderul alianței de centru-dreapta și a adăugat că este crucial ca partidele din noul parlament să acționeze în mod responsabil și „să respecte dorința poporului portughez”.
Rezultatul marchează un alt progres, acel al extremei drepte populiste în Europa, unde guvernează deja – adesea în coaliție – în țări precum Italia, Ungaria și Slovacia, sau câștigă constant locuri în parlament, cum se întâmplă în Franța și Germania.
Rezultatele oficiale aproape complete arată luni dimineață că Alianța Democrată (AD) de centru-dreapta a obținut 29,49% din voturi în alegerile de duminică, înaintea socialiștilor, care au obținut 28,66%.
Acest rezultat ar oferi AD cel puțin 79 de locuri în parlamentul de 230 de reprezentanți, față de 77 pentru socialiști, care sunt la putere din 2015. Mai mult, tradițional se așteaptă ca voturile diasporei să mai aducă cel puțin patru locuri pentru alianța de centru-dreapta.
Deocamdată este neclar care va fi formula unei coaliții de guvernare, pentru că numărul voturilor obținute nu permite formarea guvernului exclusiv de alianța de centru-dreapta.
Liderul AD, Luis Montenegro, a anunțat din nou că nu va negocia cu populiștii de dreapta pentru a guverna.
Liderul socialist, Pedro Nuno Santos, a recunoscut victoria Alianței de centru-dreapta și a spus că formațiunea lui va conduce opoziția, care nu poate fi lăsată la inițiativa partidului extremist Chega.
AD a făcut campanie promițând să stimuleze creșterea economică prin reducerea impozitelor și să îmbunătățească serviciile publice de sănătate și educație, afectate de grevele profesorilor și lucrătorilor școlari nemulțumiți de salariile mici.
Partidul de extremă dreapta a făcut campanie cu un mesaj anti-sistem, promițând să elimine corupția și exprimându-și ostilitatea față de ceea ce consideră a fi imigrația „excesivă”.
Liderul Chega, Andre Ventura, a declarat reporterilor că votul de duminică „a arătat clar că portughezii doresc un guvern al AD cu Chega”. El a declarat anterior că Luis Montenegro va fi responsabil pentru orice instabilitate politică dacă va continua să refuze negocierile.
Problemele care au dominat campania electorală din cea mai săracă țară din Europa de Vest au inclus criza locuințelor, salarii mici, asistență medicală scăzută și corupție.
Alegerile generale din Portugalia au fost convocate după ce premierul socialist Antonio Costa, în vârstă de 62 de ani, a demisionat în mod neașteptat în noiembrie. El este implicat într-o anchetă de trafic de influență care a implicat o percheziție a reședinței sale oficiale și arestarea șefului său de cabinet.
Deși Costa însuși nu a fost acuzat în dosar, el a decis să nu mai candideze din nou.
În mandatul său ca prim-ministru, șomajul a scăzut, economia a crescut cu 2,3% anul trecut – una dintre cele mai rapide rate din zona euro – iar finanțele publice s-au îmbunătățit.
Dar sondajele indică faptul că mulți portughezi sunt de părere că guvernul lui Costa nu a reușit să îmbunătățească serviciile publice sau să abordeze scumpirea masivă a locuințelor și creșterea chiriilor, criză care a declanșat mari proteste de stradă.
Noul lider al socialiștilor, fostul ministru al infrastructurii, Pedro Nuno Santos, în vârstă de 46 de ani, a avertizat că noul guvern va trebui să reducă pensiile și alte cheltuieli sociale pentru a-și finanța reducerile fiscale promise.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI