Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Polonia. Andrzej Duda câștigă primul tur


Președintele polonez Andrzej Duda este favorit în cursa pentru un nou mandat, însă la mică distanță de contracandidatul său, primarul Varșoviei.
Președintele polonez Andrzej Duda este favorit în cursa pentru un nou mandat, însă la mică distanță de contracandidatul său, primarul Varșoviei.

Polonezii au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, în care principalii concurenți sunt conservatorul Andrzej Duda, actualul președinte, și primarul liberal a Varșoviei, Rafal Trzaskowski.

UPDATE: Președintele în funcție Andrzej Duda a câștigat primul tur al prezidențialelor cu 41,8% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Rafal Trzaskowski, a obținut doar 30,4%, arată un exit poll. Președinția Poloniei va fi tranșată în al doilea tur de scrutin.

Sondajele îl dau ca favorit pe actualul președinte, Andrzej Duda, partenerul de guvernare al partidului conservator Lege și Dreptate (PiS), însă nu este de așteptat ca el să obțină suficiente voturi ca să câștige direct din primul tur, astfel că turul al doilea va fi strâns disputat.

Prezența la vot era mare în jurul prânzului, de peste 24%, cu aproape zece procente mai mare decât la precedentele alegeri prezidențiale din Polonia, din 2015.

Primul președinte al Poloniei post-comuniste, Lech Walesa, un critic al președintelui Andrzej Duda, a declarat la vot că „este un moment decisiv” și că „depind foarte multe lucruri de acest vot”.

Scrutinul are loc în plină pandemie de coronavirus, iar alegătorii au fost rugați să vină la urne din timp, duminică, pentru a evita aglomerația la secțiile de votare, în ultimele ore ale procesului de vot. Urnele se închid la ora locală 21 (22 ora României).

Avantajul președintelui Duda în sondaje s-a micșorat, din cauza problemelor economice provocate de criza de coronavirus, care a și amânat scrutinul prezidențial, stabilit inițial pentru data de 10 mai.

Principalul contracandidat al lui Duda, din lista de 11 candidați care concurează pentru funcția de președinte, este primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski. El se află pe un trend crescător, afirmând în campania electorală că vrea să „lupte pentru un stat puternic, pentru democrație”.

Partidul conservator Lege și Dreptate (PiS) are o majoritate fragilă în Parlamentul polonez și se bazează pe președintele Duda să îi promoveze agenda legislativă, pe care se numără reforme ale justiției care au atras critici dure din partea UE, care consideră că acestea subminează sistemul democratic.

Partidul este criticat și pentru retorica dură împotriva drepturilor LGBT, iar președintele Duda este și el pe aceeași lungime de undă, afirmând în campanie că vrea să protejeze „valorile tradiționale”.

Europe Elect, un agregator de sondaje de opinie, îl dau câștigător al primului tur pe Andrzej Duda cu 41% din voturi, insuficiente pentru a evita turul al doilea.

Principalul contracandidat, primarul Trzaskowski, care reprezintă principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO), este creditat cu 30% din voturi, iar restul candidaților au scoruri de la 11% în jos.

Alegerea pe care o au de făcut polonezii la urne, între un populist de dreapta și un moderat pro-european este o ecuație politică apărută în mai multe țări europene, în ultimii ani.

„Alegerile prezidențiale pot adăuga încă o problemă în relația și așa complicată a Poloniei cu restul Europei. Oricine va ieși președinte va trebui să ia niște decizii grele pentru viitorul în UE al Poloniei”, a spus analistul politic Piotr Buras, de la European Council on Foreign Relations (ECFR).

Cu doar patru zile înainte de deschiderea urnelor, președintele Andrzej Duda a făcut o vizită în SUA, unde a fost primit de președintele Donald Trump. Mulți au calificat gestul ca o încercare de a câștiga popularitate. În timpul întâlnirii, președintele Trump a spus că trupe americane care acum sunt staționate în Germania ar putea să fie relocate în Polonia, un aliat puternic al SUA în Europa Centrală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG