Linkuri accesibilitate

Donald Trump: Trupe americane vor fi „probabil” transferate din Germania în Polonia


Andrzej Duda și Donald Trump, în timpul întâlnirii din 24 iunie de la Casa Albă

Președintele american Donald Trump a anunțat, miercuri seară, că trupele americane pe care le va retrage din Germania vor fi deplasate „probabil” în Polonia, cu ocazia primirii președintelui polonez Andrzej Duda la Casa Albă.

Polonezii „ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, a spus Donald Trump în cazul întrevederii, citat de Agerpres.

La rândul său, şeful statului polonez a subliniat că i-a „cerut preşedintelui Trump să nu retragă trupele americane din Europa” pentru a putea păstra securitatea continentului.

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staţionate în Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că anunțul retragerii a devenit deja „o problemă importantă" pentru Alianţă: „este vorba de un acord bilateral între Germania şi SUA, însă problema este importantă pentru Alianţă”.

Donald Trump a decis să reducă la 25.000 numărul de militari americani staţionaţi în Germania şi şi-a justificat decizia spunând că Berlinul „datorează Alianței Nord Atlantice miliarde de dolari".

Aproximativ 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german, dar efectivele militare pot ajunge 52.000 de membri cu ocazia diferitelor manevre.

Citește și:

NATO vs Rusia. Cine ia avans în Marea Neagră

Reducerea trupelor SUA în Germania, la nivel de vorbe. Ambasadorul SUA la NATO: „Să nu credeți că plecăm din Europa sau din Germania”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG