De ce dă Poliția amenzi pentru postări pe Facebook în ziua alegerilor? Cazuri de la Timișoara, Brașov sau Neamț
Sâmbătă, 23 noiembrie, Uniunea Salvați România (USR) a reclamat hărțuirea pe care autoritățile centrale ar fi făcut-o asupra simpatizanților formațiunii și ai candidatului acesteia, Elena Lasconi.
Mai mulți simpatizanți USR din țară – Timișoara, Brașov, Piatra-Neamț – ar fi fost somați de polițiști să șteargă postări din online în care își exprimau opțiunea de vot sau distribuiseră postări ale partidului.
La Brașov, mama unui simpatizant USR a fost sunată de un polițist ca fiul ei să șteargă postări de pe TikTok, pentru a nu risca o amendă de 4.500 de lei.
De asemenea, la Timișoara, primarul Dominic Fritz a prezentat cazul unei femei dintr-o comună din județ care s-a ales cu un proces verbal de avertisment pentru că a distribuit o fotografie de promovare a Elenei Lasconi.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Poliția Română au reacționat rapid și au transmis că polițiștii au desfășurat acțiuni în țară pentru a se asigura că prevederea legală privind interzicerea propagandei electorale după încheierea campaniei – inclusiv în mediul online – este respectată.
Mai multe despre acest subiect, mai jos:
Ce spun votanții din Capitală
În București, sunt pe liste aproape 1,8 milioane de votanți și sunt peste 1.200 de secții de vot. La unele dintre ele, în jurul prânzului erau cozi.
Până la ora 15:00, au votat 523.358, adică 29,33% dintre alegători.
Reporterii Europa Liberă au discutat cu alegătorii.
Aglomerație la mai multe secții de votare din București
Aglomerație la mai multe secții de votare din București. Zeci de oameni erau, în jurul prânzului, la coadă la secțiile amenajate la Școala Gimnazială Herăstrău, din Sectorul 1. Cozi erau și la Colegiul „Grigore Moisil” de pe Bdul. Timișoara, Sectorul 6, dar și la secția 322 din Sectorul 2.
La Colegiul „Grigore Moisil” sunt amenajate patru secții de votare, iar pe listele permanente sunt înscriși 6.658 de alegători. Până la ora 13:30, dintre aceștia votaseră 1.286, iar pe listele suplimentare – alți 419.
La Școala Gimnazială Herăstrau, din Sectorul 1, sunt amenajate 12 secții de votare, cu peste 16.000 de alegători pe listele permanente. Până la ora 13:30, dintre aceștia votaseră 3.754 de oameni, iar alți 582 votaseră pe liste suplimentare.
Și la secția 322, de la Grădinița nr. 256 din Sectorul 2, era aglomerație duminică la prânz. Spre deosebire de alte scrutinuri, de această dată secția de vot a fost amenajată la etajul doi clădirii, spre nemulțumirea alegătorilor, mai ales a celor în vârstă.
În Municipiul București, până la ora 14:30, la alegerile prezidențiale votaseră 470.640 de persoane. Pe listele permanente sunt înscriși 1.784.153 de votanți.
122 cetățeni români din Ucraina au votat la alegerile prezidențiale
Potrivit Autorității Electorale Permanente, până duminică, la ora 14.30, doar 122 de cetățeni români au votat în Ucraina. La Cernăuți – orașul reședință al unei regiuni în care locuiesc zeci de mii de etnici români – doar 60 de persoane au votat.
Alte secții mai sunt organizate la Kiev și Solotvino.