Ludovic Orban pledează pentru susținerea Elenei Lasconi în turul II
Ludovic Orban, candidatul Forța Dreptei care s-a retras din cursă în favoarea Elenei Lasconi, spune că „Elena Lasconi va avea nevoie de aliați puternici și de încredere în Parlament pentru realizarea reformelor necesare”.
„Nu ne culcăm pe o ureche! De astăzi reluăm campania electorală. Primul obiectiv este intrarea Forța Dreptei în Parlament cu un rezultat cât mai bun. Al doilea obiectiv este mobilizarea pentru campania de prezidențiale din turul doi pentru a fi siguri că Elena Lasconi va fi aleasă Președinte al României”, a transmis Orban luni după-amiază.
Cu șapte zile înainte de primul tur, Ludovic Orban a anunțat că se retrage din cursă în favoarea candidatei USR.
„Sunt fericit că decizia de a mă retrage și de a o susține pe Elena Lasconi a avut un rol foarte important în atingerea obiectivului de a avea un candidat democratic de centru-dreapta în turul doi și de a mai da o șansă democrației din România”, a completat președintele Forța Dreptei.
Un alt candidat a reacționat luni în legătură cu rezultatele parțiale. Ana Birchall, care a candidat independent, a declarat „România traversează un moment de cotitură”.
Fără să facă o recomandare, ea spune că „dacă acum vă pierdeți în bătălii între grupuri și orgolii, veți oferi extremismului o șansă să câștige teren, iar România nu își poate permite asta. Pericolul este real!”
„Nu mai antagonizați votanții – înțelegeți de ce s-au îndreptat spre alte opțiuni! Identificați temerile și nemulțumirile lor și arătați-le că politica responsabilă poate oferi soluții reale, nu doar sloganuri și promisiuni deșarte. Extremismul și populismul se combat prin dialog, nu prin etichete sau injurii”, afirmă Birchall.
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia de la șefia PSD
Marcel Ciolacu a anunțat luni după-amiază că demisionează din funcția președinte al Partidului Social Democrat, după ce nu a reușit să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Este pentru prima oară în istoria partidului când candidatul PSD se oprește în primul tur.
Ciolacu a afirmat luni că i-a predat demisia secretarului general încă de duminică seară. „Este un gest unilateral. O să rămân alături de colegii mei până duminică, la alegeri”, a spus el.
AUR îl va susține pe Călin Georgescu în turul II
Prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, Dorin Lulea, spune că partidul pe care îl reprezintă îl va susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Călin Georgescu, candidat independent.
„Nu este o susținere condiționată, noi ne-am intersectat cu el, îl știm, nu ne-am certat ci a fost o decizie a dumnealui de a nu fi parte a unui partid politic la acel moment. Am avut proiecte comune și sunt multe lucruri care ne leagă, cu precădere viziunea patriotică”, a declarat Dorin Lulea, pentru Europa Liberă.
Prim-vicepreședintele AUR se referă la faptul că, în trecut, Călin Georgescu a fost propunerea partidului pentru funcția de premier. În 2021, AUR a mers cu Georgescu ca propunere oficială la președintele Klaus Iohannis.
Centralizarea voturilor a fost încheiată. Care sunt rezultatele parțiale
Centralizarea voturilor din toate cele 20.059 de secții de vot din țară s-a încheiat luni după-amiază, potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente.
Rezultatele parțiale sunt următoarele:
- Călin Georgescu: 22,94% (2.120.404 voturi)
- Elena Lasconi: 19,18% (1.772.503 voturi)
- Marcel Ciolacu: 19,15% (1.769.761 voturi)
- George Simion: 13,86% (1.281.327 voturi)
- Nicolae Ciucă: 8,79% (811.952 voturi)
- Mircea Geoană: 6,32% (583.900 voturi)
- Kelemen Hunor: 4,5% (416.353 voturi)
- Cristian Diaconescu: 3,1% (286.842 voturi)
- Cristian Terheș: 1,04% (95.783 voturi)
- Ana Birchall: 0,46% (42.853 voturi)
- Ludovic Orban: 0,22% (20.089 voturi)
- Sebastian Popescu: 0,16% (14.683 voturi)
- Alexandra Păcuraru: 0,16% (14.502 voturi)
- Silviu Predoiu: 0,12% (11.246 voturi)
Aceste rezultate mai trebuie confirmate de Biroul Electoral Central pentru a fi considerate rezultatele finale.