Într-o scurtă declarație oferită jurnaliștilor luni, Marcel Ciolacu a spus că și-a depus demisia „de aseară” (duminică seară).
„O să rămân cu colegii mei până la alegerile de duminică. Astăzi la ora 17:00 am convocoat un Consiliul Politic Național. După aceea, vom comunica decizia pe care o vom lua. Sunt ferm deschis că în perioada următoare o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, nu voi candida pentru nicio funcție”, a spus Ciolacu.
El a mai spus că va rămâne în funcția de premier, pe care o ocupă din iunie 2023.
Întrebat de jurnaliști cine va veni la conducerea PSD, Ciolacu a spus „un coleg”. El a mai spus că partidul nu va contesta rezultatele alegerilor și a felicitat-o pe Elena Lasconi pentru că a intrat în turul II.
Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie, președintele PSD era singurul cotat în toate sondajele de opinie că va intra sigur în turul II.
Ca urmare, în ziua votului, Marcel Ciolacu părea liniștit și foarte sigur pe el, spunând că a votat „pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume”.
„Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său. Am votat pentru cât mai multe victorii ale românilor și României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea complete la spațiul Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu,
Ceea ce a omis să spună Marcel Ciolacu este că România nu va intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025, așa cum a anunțat chiar el de la Budapesta, ci de la 1 iunie 2025, cu șase luni mai târziu decât Bulgaria.
Scandalurile în care a fost implicat în ultimele luni
Marcel Ciolacu are 56 de ani, este căsătorit și are un copil major – absolvent de Medicină.
Cu toate că în declarația lui de avere precizează că e căsătorit cu Roxana-Mihaela Ciolacu, în ultima perioadă numele președintelui PSD este legat de Sorina Docuz, o apropiată a lui. Presa tabloidă a publicat mai multe articole speculative că Ciolacu ar fi divorțat, de fapt, de soția lui.
De altfel, în declarația de avere, Marcel Ciolacu amintește de „un partaj voluntar” făcut cu soția sa.
Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că are o „relație normală” cu Docuz, dar mai multe articole de presă publicate de G4Media arată că Ciolacu a fost în vacanțe luxoase în care era însoțit de Sorina Docuz și de alți reprezentanți PSD.
Scnadalul Nordis, companie de imobiliare deținută de soțul avocatei Laura Vicol, a ținut agenda publică în ultimele săptămâni.
Ultimele documente publicate de G4Media au prezentat datele unui al doilea document de zbor (gendec) din care rezultă fără echivoc că liderul PSD a zburat în data de 3 mai 2022 cu destinația Madrid, împreună cu protejata sa, Sorina Docuz, în același avion cu Alfred Simonis împreună cu soția, Sorin Grindeanu și Laura Vicol împreună cu soțul ei, Vladimir Ciorbă (co-acționar Nordis).
De fiecare dată, Marcel Ciolacu a spus că el a zburat pe banii lui și că nimeni nu ar fi sponsorizat călătoriile.
Pentru ultimul zbor în Franța, Marcel Ciolacu a anunțat vineri seară, la încheierea campaniei electorale, că a fost „un moft” și o „aroganță”, pe care plătit-o cu propriii bani.
Ciolacu a promis atunci că va prezenta chitanțele, dar numai după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, va demonstra cât a plătit pentru promovarea cărții sale.
Numele lui Marcel Ciolacu a mai fost legat de scandalul în care nepotul său Mihai Cristian Ciolacu, a reușit să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru două parcuri fotovoltaice, pe care acum le vinde unui om de afaceri din Cehia, deși au avut cifră de afaceri zero. Marcel Ciolacu a declarat că nepotul său e un „om normal”, că nu e milionar și că reușita în afaceri nu se datorează relațiilor politice, ci inteligenței.
Cariera. De la Buzău la București
Cariera politică a lui Marcel Ciolacu a început în 1990, când a devenit membru al Frontului Salvării Naționale (FSN) – filiala Buzău. Acolo, Marcel Ciolacu a fost apropiat de Constantin Boșcodeală, fostul primar al Buzăului, dar mai ales de fostul senator Ion Vasile, care i-a fost naș de cununie și care a condus județul Buzău până în 2010.
În perioada 2008-2012, Marcel Ciolacu a fost fie consilier local, fie de viceprimar.
În 2012, Marcel Ciolacu a devenit deputat PSD de Buzău și a căpătat tot mai multă influență în conducerea centrală a partidului.
A fost pus pe liste de Victor Ponta, care l-a și numit consilier personal al premierului pe probleme de administrație. Atunci Ciolacu a devenit președintele organizației PSD Buzău. Când Liviu Dragnea a preluat puterea de la Victor Ponta în 2025, Marcel Ciolacu a devenit omul acestuia de încredere.
După ce au început problemele lui Liviu Dragnea și după arestarea acestuia, Ciolacu se leapădă de fostul lider PSD. În luna mai 2019, Ciolacu este ales președinte al Camerei Deputaților, cu votul decisiv al celor de la ProRomânia - condus de Victor Ponta.
Marcel Ciolacu a ajuns președintele PSD după ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale în 2019, în fața lui Klaus Iohannis. Atunci actualul premier a condus revolta din PSD împotriva ei și i-a cerut demisia.
Atât Viorica Dăncilă, cât Liviu Dragnea l-au numit „trădător” pe Marcel Ciolacu.
Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 și ultimele informții pot fi citite pe liveblogul Europa Liberă:
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.