Linkuri accesibilitate

Alegeri Republica Moldova | Partidul Maiei Sandu - PAS - câștigă alegerile anticipate cu 52,5%


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește presei după aflarea rezultatelor de la exit-poll-ul de la alegerile anticipate din 11 iulie.

Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52,5 arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,49% dintre voturi. Doar trei partide trec pragul electoral.

PAS este urmat de Blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon, având 27,38% dintre voturi.

Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Politic Șor, creditat cu 5,78% dintre voturi.

Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11% și nu va intra în parlament, potrivit datelor preliminare.

UPDATE După procesarea a peste 90% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 46,95%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,36% și Partidul Șor – 6,69%. Nu sunt luate în calcul voturile din Diaspora.

La sondajul telefonic au participat 2.764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.

Potrivit acestor date, în parlament ar intra trei partide, dar PAS poate forma singur guvernul chiar și în situația în care Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Șor s-ar alia.

Diferența mare dintre partidul cu orientare proeruropeană PAS și BECS, Igor Dodon și Vladimir Voronin, a fost creată de votul masiv din diaspora.

  • Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24%
  • Partidul Politic Șor – 8,1%
  • Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%
  • Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%
  • Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%

XS
SM
MD
LG