Linkuri accesibilitate

Un partid anticorupție câștigă alegerile parlamentare din Slovacia, la un an de la asasinarea jurnalistului Jan Kuciak


 Igor Matovic, leader of OLaNO, Partidul Oamenilor Obișnuiți și al Personalităților Independente, a câștigat alegerile din Slovacia, cu un discurs anticorupție
Igor Matovic, leader of OLaNO, Partidul Oamenilor Obișnuiți și al Personalităților Independente, a câștigat alegerile din Slovacia, cu un discurs anticorupție

Un partid anticorupție a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia, la un an de la asasinarea unui jurnalist de investigații, Jan Kuciak, și a logodnicei sale, după ce dezvăluise legăturile dintre oameni de afaceri și politicieni. Scrutinul s-a bucurat de o participare-record la urne, de 65%, potrivit Reuters.

Partidul de centru-dreapta anticorupţie OLaNO, aflat în opoziţie, a obținut 25% din voturi, devansându-i pe populiştii de la guvernare, conform rezultatelor preliminare.


„Oamenii vor ca noi să curăţăm Slovacia. Ei vor să facem din Slovacia o ţară dreaptă, unde legile se aplică tuturor, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci", le-a spus jurnaliştilor, la Bratislava, liderul OLaNO, Igor Matovic.

Conform estimărilor, el ar urma să obţină o majoritate absolută, de 77 de mandate din 150, în coaliție cu partidul liberal condus de președinta țării, Zuzana Kaputova, care a ajuns la putere pe o platformă anticorupție.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, ce ar fi fost ordonată de un om de afaceri cu legături cu mediul politic, a mobilizat opinia publică.

Dublul asasinat a declanşat în 2018 mari proteste de stradă împotriva guvernului. Premierul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze, lăsându-i postul unui apropiat, Peter Pellegrini.

Premierul în exerciţiu Peter Pellegrini a recunoscut înfrângerea partidului său, SMER-SD (18,4%, 39 de mandate).

„Felicitări câştigătorului", a spus Peter Pellegrini în faţa presei în noaptea de sâmbătă spre duminică, observând "marketingul bun" al lui Matovic, care i-a permis să ajungă la putere, chiar dacă "nu este suficient pentru a guverna".

El a evocat posibilitatea unei „coaliţii de reconciliere" cu OLaNO. „Să nu pui niciodată 'niciodată'", le-a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o astfel de perspectivă, precizând totuşi că această chestiune va trebuie ridicată de Matovic.„Nici nu se pune problema. Nu negociem cu mafia", a răspuns scurt Matovic.

„Marea supărare”: luptă strânsă între populiști și extrema dreaptă la alegerile legislative din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00


Scrutinul a fost marcat de dorinţa unei părţi a ţării de a încheia cu o epocă marcată de corupţie.

Igor Matovic, fondatorul şi liderul OLaNO ('Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente'), intenţionează să negocieze o eventuală coaliţie cu două partide, SME Rodina (dreapta populistă , 17 mandate) şi liberalii SaS (13 mandate) şi Pentru Popor (12 mandate).

El a spus că a avut deja o discuţie la telefon cu preşedinta liberală Zuzana Caputova şi a precizat că se va întâlni cu aceasta luni sau marţi, adăugând că ambii aşteaptă rezultatele definitive pentru a stabili cum se va merge mai departe.

Participarea la vot s-a apropiat de 65%, depăşind net nivelul din 2016 (59%), care fusese cel mai ridicat de după 2002.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG