Linkuri accesibilitate

Alegeri în SUA. Democraţii îşi menţin controlul în Senatul american


Președintele Joe Biden și prima doamnă a SUA Jill Biden în timpul unui miting electoral la Universitatea de Stat Bowie din Bowie, Maryland, pe 7 noiembrie 2022 . (Foto de Mandel NGAN / AFP)

Presa americană scrie că Partidul Democrat a câştigat sâmbătă locul care îi lipsea pentru a-şi menţine controlul în Senat, o victorie decisivă pentru continuarea preşedinţiei lui Joe Biden, relatează AFP.

Senatoarea democrată Catherine Cortez Masto a fost declarată câştigătoare în statul cheie Nevada în faţa candidatului Adam Laxalt, susţinut de fostul preşedinte american Donald Trump, potrivit estimărilor unor canale de televiziune americane.

Conform CNN, Cortez Masto a obţinut 48.7 la sută din voturi, faţă de 48.2 la sută câştigate de Laxalt.

Realegerea senatoarei democrate aduce numărul de aleşi democraţi în Senat la 50 din 100, ceea ce permite partidului lui Joe Biden să păstreze controlul asupra camerei superioare a Congresului. Conform Constituţiei, vicepreşedinta Kamala Harris are puterea de a departaja senatorii.

Democraţii ar putea câştiga în continuare un loc în statul Georgia, unde va fi organizat un al doilea tur pe 6 decembrie.

Președintele Joe Biden a sărbătorit victoria democraților în Senat cu 50 de locuri, declarând reporterilor că partidul se concentrează acum asupra viitoarelor alegeri din Georgia, care vor avea loc în al doilea tur de scrutin, transmite CNN.

Acesta a declarat că succesul neaşteptat al democraţilor în alegerile intermediare l-a plasat într-o poziţie puternică pentru a aborda discuţii cruciale cu preşedintele chinez Xi Jinping.

„Ne simțim bine în ceea ce privește locul în care ne aflăm și știu că sunt un optimist înfumurat, înțeleg asta, de la început, dar nu sunt surprins de prezența la vot. Sunt incredibil de mulțumit de prezența la vot”, a declarat Biden.

Joe Biden a mai spus că, în opinia sa, prezența la vot reflectă „calitatea candidaților noștri” și că toți „candidează cu același program”. „Și astfel, mă simt bine și aștept cu nerăbdare următorii doi ani”, a spus Biden.

Biden a sunat-o pe Catherine Cortez Masto pentru a o felicita şi a vorbit, de asemenea, cu Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, a indicat Casa Albă. Preşedintele a menţionat că atenţia se îndreaptă acum către statul Georgia, unde un tur de scrutin din 6 decembrie va decide cu privire la obţinerea unui loc în Senat.

Republicanii, care nu au atins valul aşteptat în timpul acestui scrutin, tradiţional defavorabil partidului de guvernământ, par totuşi în măsură să recâştige o majoritate în Camera Reprezentanţilor, ceea ce i-ar ajuta să lanseze numeroase anchete parlamentare asupra administraţiei lui Joe Biden sau a celor apropiaţi lui.

Dar fără Senat, ei nu vor putea să adopte legi contrare obiectivelor acestuia, în special cu privire la avort sau schimbările climatice, sau să blocheze numirile judecătorilor, ambasadorilor şi oficialilor guvernamentali.

În plus, victoria lor promite să fie mult mai strânsă. Canalul NBC News a estimat sâmbătă dimineaţa o majoritate fragilă de cinci locuri pentru republicani, cu 220 de aleşi faţă de 215 pentru democraţi.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani ai carierei. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG