Linkuri accesibilitate

Alegeri în Turcia. Recep Tayyip Erdoğan a fost reales cu 52,14% din voturile exprimate


Duminică seara, Recep Tayyip Erdoğan a fost declarat învingător de către comisia electorală în urma numărării voturilor exprimate în urma celui de-al doilea tur de scrutin.
Duminică seara, Recep Tayyip Erdoğan a fost declarat învingător de către comisia electorală în urma numărării voturilor exprimate în urma celui de-al doilea tur de scrutin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică după al doilea tur al scrutinului prezidenţial, cu 52,14% din voturile exprimate, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei. Anunțul câștigării celui de-al doilea tur de scrutin a fost făcut de preşedintele Consiliului Electoral Suprem, transmite BBC News.

„Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdoğan a fost reales preşedinte al ţării”, a declarat Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral al Turciei.

„Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost introduse în sistem se duc la un singur candidat, rezultatul (alegerilor) nu se va schimba”, a mai spus Ahmet Yener.

Rezultatele au fost obţinute după numărarea a 99.43% dintre sufragii, Erdoğan obţinând 27.513.587 voturi exprimate, adică un procent de 52.14%.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, le-a spus Recep Tayyip Erdoğan simpatizanţilor săi, adunați pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale din Istanbul spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă.

Contracandidatul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a obţinut 25.260.109 dintre voturile exprimate, reprezentând 47.86%. După înfrângere, opozantul turc a spus: „Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră”.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdoğan s-a confruntat cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.

Erdogan câstiga alegerile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

În primul tur de scrutin din urmă cu două săptămâni, Erdogan s-a plasat în faţa reprezentantului opoziției - Kemal Kilicdaroglu, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.

Atunci, Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG