Linkuri accesibilitate

Înfrângerea partidului lui Erdogan la alegerile din Istanbul este oficială


Ekrem Imamoglu, steaua în ascensiune a opoziției din Turcia, urmează să își preia mandatul de primar, după ce au fost renumărate voturile la Istanbul
Ekrem Imamoglu, steaua în ascensiune a opoziției din Turcia, urmează să își preia mandatul de primar, după ce au fost renumărate voturile la Istanbul

Candidatul principalului partid de opoziţie, Ekrem Imamoglu, a fost declarat oficial miercuri primar al Istanbulului, după ce renumărarea voturilor exprimate pe 31 martie a fost încheiată, relatează agenţia oficială de stat Anadolu, preluată de Reuters.

„Preiau mandatul în numele celor 16 milioane de oameni din Istanbul”, a scris pe twitter Imamoglu. Ulterior, el a postat și imaginile de la ceremonia oficială în cadrul căreia i s-a predat certificatul care îl validează în funcție.

„Nu am renunțat niciodată la unitate pe care au păstrat-o cele 16 milioane de oameni care trăiesc în acest oraș”, a spus la ceremonie noul primar, de 48 de ani, considerat o stea în ascensiune al opoziției turce. El a adăugat că partidul său este conștient de responsabilitățile și nevoile orașului, anunțând că primăria Istanbulului este deschisă pentru afaceri.

Imamoglu a primit certificatul oficial de la Consiliul Suprem Electoral (YSK), în pofida unui apel al preşedintelui partidului la putere, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut ca alegerile de la Istanbul să fie anulate şi scrutinul să aibă loc din nou. Principalul organism electoral al ţării urmează să se pronunţe asupra acestui apel, la o dată încă necunoscută.

Candidatul Partidului republican al poporului (CHP) a obţinut o victorie la foarte mică diferenţă faţă de concurentul AKP, fostul prim-ministru Binali Yildirim, potrivit Reuters.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit o înfrângere de proporții la alegerile locale desfășurate în urmă cu două săptămâni, după ce a pierdut capitala, Ankara. Partidul lui Erdogan a pierdut șapte din cele 12 mari orașe la scrutin, fără să fie luate în considerare voturile de la Istanbul, unde numărarea voturilor a fost contestată.

XS
SM
MD
LG