Linkuri accesibilitate

Alegătorii din Marea Britanie participă la un scrutin care ar putea aduce laburiștii la putere după 14 ani


Milioane de alegători din Regatul Unit își aleg parlamentarii și, implicit, următorul guvern. Votarea are loc în 650 de circumscripții din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord începând cu ora locală 07:00. Alegerile sunt văzute ca un referendum privind cei 14 ani de guvernare conservatoare.

Actualizare - Presa britanică scoate în evidență detalii neobișnuite din timpul votului: o cabină de vot a fost instalată în holul unei case, însă proprietara a votat prin poștă

Una dintre cele mai mici secții de votare a fost organizată într-un sat izolat din comitatul Northamptonshire, iar localnicii își pot exprima votul în holul unei case.

Dar, chiar dacă urna de vot se află literalmente sub scara din casă, June Thomas, în vârstă de 80 de ani, a declarat că votează întotdeauna prin corespondență. Ea a parcurs deja cei 300 de metri până la cutia poștală din sat și și-a exprimat opțiunea politică.

„Nu cred că am votat vreodată în casa mea - chiar dacă aceasta este secția de votare. Înțeleg de ce oamenii ar putea râde”, a spus ea pentru BBC.

Casa ei, Old School House, care a fost școala satului până în 1947, a fost secție de votare din 1990 și este una dintre puținele reședințe private rămase încă folosite ca secții de votare în întreaga țară.

June Thomas a declarat că s-a obișnuit să voteze prin corespondență deoarece a lucrat anterior ca funcționar al unei secții de votare în altă localitate.

„Știu că sună ciudat, dar am continuat să folosesc votul prin corespondență și să votez prin poștă”, a spus ea.

Actualizare 11:50 (9:50, ora Londrei) Liderul partidului laburist a votat în Londra, împreună cu soția sa, Victoria.

Sondajele de dinaintea alegerilor arată că el are cele mai mari șanse să fie următorul prim-ministru al Regatului Unit.

Actualizare 9:30 (7:30, ora Londrei) – Premierul Rishi Sunak a votat după aproximativ o oră de la deschiderea urnelor.

El a mers la secție împreună cu soția sa, Akshata Murty, în orașul Northallerton din centrul Regatului Unit.

Sunak a plecat fără să facă declarații.

Cum poate reveni Partidul Laburist la guvernare

Votul anticipat, convocat de premierul Rishi Sunak, are loc cu câteva luni mai devreme decât termenul legal și a luat prin surprindere inclusiv propriul partid.

Partidul Laburist, de opoziție, a suferit cea mai gravă înfrângere din 1935 la ultimele alegeri generale, în 2019, dar de atunci s-a reconstruit sub conducerea lui Keir Starmer.

Sondajele sugerează că alegerile din 4 iulie ar putea pune capăt celor 14 ani de guvernare a Partidului Conservator, iar liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, ar urma să devină noul prim-ministru.

Votul de joi vine după o campanie de șase săptămâni în care temele principale au fost economia, costului vieții, calitatea serviciilor publice din Marea Britanie, taxe și impozite, imigrație.

Relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană a ocupat o mică parte din dezbaterea publică, remarcă analiștii, după Brexitul din 1 februarie 2020.

Premierul conservator, Rishi Sunak, în campania electorală.
Premierul conservator, Rishi Sunak, în campania electorală.

Marea Britanie a avut trei prim-miniștri conservatori de la ultimele alegeri generale din 2019, după ce Boris Johnson le-a câștigat detașat.

Johnson a fost înlocuit trei ani mai târziu. În 2022, membrii Partidului Conservator au votat pentru a-l înlocui cu Liz Truss, care a devenit prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii. Membrii conservatori ai Parlamentului au votat apoi pentru înlocuirea ei cu Rishi Sunak.

În timpul campaniei, Nigel Farage, unul dintre promotorii Brexitului, și-a anunțat revenirea în politica de primă linie pentru a conduce partidul de extremă dreapta Reform UK.

Sunak, Starmer, Farage și șefii tuturor celorlalte partide majore sunt așteptați să apară la propriile secții de votare locale pe tot parcursul zilei.

Sondajele dinaintea alegerilor dau câștigător Partidul Laburist, ceea ce l-ar transforma pe liderul sau, Keir Starmer, în următorul premier al Marii Britanii.
Sondajele dinaintea alegerilor dau câștigător Partidul Laburist, ceea ce l-ar transforma pe liderul sau, Keir Starmer, în următorul premier al Marii Britanii.

Aproximativ 46,5 milioane de britanici au drept de vot și votează în 650 de circumscripții separate din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Un partid are nevoie de 326 de locuri în parlament pentru a putea forma un guvern majoritar.

Un exit-poll al va fi publicat de BBC la închiderea urnelor, la ora 22:00, ora locală (00:00 ora României), iar numărarea va avea loc pe tot parcursul nopții și până vineri dimineața.

Știre redactată folosind inclusiv informații oferite de BBC, The Guardian și CNN.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG